You are currently viewing SKC KRAGUJEVAC – ONLAJN PROGRAM U PERIODU OD 6. DO 12. APRILA

SKC KRAGUJEVAC – ONLAJN PROGRAM U PERIODU OD 6. DO 12. APRILA

Ponedeljak 6. 4. i sreda 8. 4. 2020.

U ponedeljak 6. aprila u 21:00 na You Tube kanalu Studentskog kulturnog centra Kragujevac imaćete priliku da pogledate koncert ELINA DUNI TRIO sa nastupa na ESTAM World Music Festival-y, koji je nedavno održan u organizaciji SKC-a.

Koncert će biti emitovan i na Radio-televiziji Kragujevac u sredu u 21:00.

ELINA DUNI TRIO
Elina Duni – renomirana pevačica evropske scene, švajcarsko-albanskog porekla. Kroz svoj autorski rad spaja tradiciju balkanskih pesama sa modernom šansonom i džezom. Iza sebe ima više diskografskih izdanja u raznim projektima a u Kragujevcu nastupa u sastavu sa jednom od najperspektivnijih zvezda londonske džez scene – gitaristom Robom Luftom, kao i akordeonistom Gentom Rušijem.


Sreda 8. 4. 2020.

Akademski folklorni ansambl Svetozar Marković obeležiće svoj 43. rođendan premijernim emitovanjem svog prošlogodišnjeg Koncerta folklora na YT kanalu SKC-a Kragujevac, 8. aprila sa početkom u 18:00.
Folklorni ansambl Svetozar Marković osnovan je kao jedna od sekcija istoimenog Kulturno-umetničkog društva pri Univerzitetu u Kragujevcu, 8. aprila 1977. godine. Tadašnja folklorna sekcija je, zahvaljujući kvalitetnom radu i velikom interesovanju studenata i srednjoškolaca, za veoma kratko vreme tehnički i stilski ovladala repertoarom od desetak koreografija i samim tim bila spremna za samostalne nastupe.

Tokom svog dugogodišnjeg postojanja ansambl je izgradio bogat i raznovrstan repertoar na kom se nalaze igre iz gotovo svih etno-koreoloških oblasti Srbije i šireg regiona. Pri postavljanju koreografija, vodilo se računa o izboru igara, njihovoj izvornosti i originalnosti, dinamici, atraktivnosti, izboru muzike, izboru i originalnosti instrumenata, originalnosti kostima, izboru i načinu izvedbe pesama.

Igračko i pevačko nasleđe svoje zemlje ansambl je uspešno predstavljao na scenama širom sveta, Nemačka, Poljska, Francuska, Belgija, Kanada, Italija, Rumunija, Mađarska, Letonija, Estonija, Turska, Grčke, Češka. Sa festivala su pristizale medalje za visok plasman i ponovni pozivi, uspostavljana su nova prijateljstva i pozivi za razmenu programa.

Ansambl je stalni učesnik Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf već punih 13 godina, koliko i sam festival postoji, a na svom repertoaru ima i koreografiju Moldavska tarantela, koja je posebno postavljena uz muziku iz filma Na mlečnom putu, reditelja Emira Kusturice.
Akademski folklorni ansmabl Svetozar Marković član je Nacionalne sekcije Međunarodnog saveta organizatora festivala folklora i tradicionalne kulture CIOFF, podržanog od strane UNESCO-a Cilj ove organizacije je, između ostalog, unapređenje organizacije folklornih festivala, kvaliteta programa i kvaliteta folklornih ansambala.

Četvrtak 9. 4. 2020.

Kao što je već najavljivano, svakoga četvrtka, na YouTube kanalu SKC-a, sa početkom u 18:00, biće emitovane predstave Akademskog pozorišta SKC-a. Sledeća predstava koju će posetioci YT kanala moći da pogledaju je Peščanik. Režiju predstave, po romanu Danila Kiša, kao svoj rediteljski prvenac, potpisuje Kostadin Stojadinov.

Uloge tumače:
Aleksa Svilarov, Anastasija Đorđević, Danijela Koturović, Emilija Mihailović, Ilija Ivanović, Jovana Milosavljević, Julija Vučković, Milena Perić, Milica Đorđević, Mina Nešić, Nevena Terzić, Rada Nestorović, Tamara Obrenović i Tatjana Nikolić.

Reč reditelja
Peščanik je kolaž slika iz života Eduarda Sama, pokušaj rekonstrukcije očeve ličnosti iz stvarnih i „izmaštanih izvora”. U osnovi Peščanika je igra u kojoj se prepliću očeva sećanja i sećanja na oca, prostori sna i jave, istorija i fikcija, a scena je prostor sukoba onih koji grade sećanje na Eduarda i drugih koji ga sistematski uništavaju. Igra je i svojevrsni citat Eduardovih sećanja,beležaka i pisama što je i „mala, tužna, ništavna ljudska pobeda nad golemim, večnim, božanskim ništavilom”.
Predstava će biti dostupna 24 sata.

*Linkovi najavljenih programa će biti dostupni na Fejsbuk stranicama Studentskog kulturnog centra, Akademskog pozorišta SKC-a i AFA Svetozar Marković.

Pratite nas na:
https://www.facebook.com/skckg/
https://www.facebook.com/AkademskoPozoristeSkc/
https://www.facebook.com/AFA-Svetozar-Marković-SKC-Kragujevac-1125097927510461


Celokupan program možete naći na spisku onlajn dešavanja na našem sajtu: kultivator.rs/online

#OstaniKodKuće