You are currently viewing GLUMICA JOVANA STOJILJKOVIĆ DOBITNICA NAGRADE “PETAR BANIĆEVIĆ”
Foto: Narodo pozoriste u Beogradu iz predstave "Nečista krv"

GLUMICA JOVANA STOJILJKOVIĆ DOBITNICA NAGRADE “PETAR BANIĆEVIĆ”

Glumica Jovana Stojiljković dobitnica je Nagrade „Petar Banićević“ za ulogu Sofke u predstavi „Nečista krv“, prema motivima romana Borisava Stankovića, u dramatizaciji Maje Todorović i režiji Milana Neškovića.

Jednoglasnu odluku o priznanju, koje Narodno pozorište u Beogradu dodeljuje mladom glumcu ili glumici do 40 godine, koji se umetnički istakao u prethodnom periodu, ali i iskazao visok profesionalizam u poslu i odnosu prema nacionalnom teatru, doneo je žiri kojim je predsedavala prvakinja Drame u penziji Dobrila Stojnić, a članovi su bili poslednja dobitnica Nagrade „Petar Banićević“ Suzana Lukić i direktorka Drame Molina Udovički Fotez.

„Jovana Stojiljković je zahvaljujući svom raskošnom daru i predanom radu osvetlila do kraja svaki treptaj kompleksnog lika Sofke i udahnula joj scenski život sa izuzetno istančanim osećajem za partnersku igru, te pokazala koliko mladi umetnik može da ima poštovanja i svesnosti da je predstava, pre svega, kolektivni umetnički čin“, navedeno je u obrazloženju žirija.

Ceremonija dodele biće održana 2. februara na Velikoj sceni posle izvođenja predstave „Nečista krv“, a priznanje će uručiti Iva Banićević, unuka Petra Banićevića.

Nagrada je ustanovljena 2010. godine, u znak sećanja na prvaka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, barda jugoslovenskog i srpskog teatra Petra Banićevića (1930-2006).

Tokom bogate karijere, igrao je na gotovo svim beogradskim scenama.

Bio je član Narodnog pozorišta od 1954. godine i na toj sceni je odigrao više od 50 uloga.

Igrao je u više od 50 televizijskih drama i serija – „Kapetan Mikula Mali”, „Banjica”, „Bolji život”, „Srećni ljudi”, „Četrdeset osma”, „Vuk Karadžić”…, a ostvario je veoma zapažene uloge i u filmovima „Biće skoro propast sveta”, „Sutjeska”, „Snovi, život i smrt Filipa Filipovića”…

Za izuzetna glumačka ostvarenja, dobio je više prestižnih priznanja kao što su Oktobarska nagrada, „Trinaesti jul”, „Sedmi juli”, „Milivoje Živanović”, „Raša Plaović”, Sterijina nagrada, Nagrada za životno delo „Dobričin prsten”…

Nagrada „Petar Banićević“ prvi put je dodeljena 2011. godine, a dosadašnji laureati su: Igor Đorđević, Nenad Stojmenović, Miloš Đorđević, Nada Šargin, Pavle Jerinić, Sena Đorović, Bojan Krivokapić i Suzana Lukić.