You are currently viewing In memoriam: Mirjana Popović Senaši (1935-2021)

In memoriam: Mirjana Popović Senaši (1935-2021)

Nekadašnja primabalerina Srpskog narodnog pozorišta i dugogodišnji profesor klasičnog baleta u Sjedinjenim Američkim Državama preminula je u 86. godini

Rođena je u Beogradu 17. X 1935. Završila je Srednju baletsku školu „Lujo Davičo“ u Beogradu. Baletskom ansamblu SNP-a pripadala je od 1. IX 1953. do 31. VIII 1957, kada je prešla u NP u Beogradu, u kojem je radila kao pedagog, repetitor i asistent koreografa. Ponovo je angažovana u SNP-u od 16. VIII 1962. do 28. II 1970, ovog puta u statusu soliste. Zatim se odselila u SAD, gde je radila kao profesor baleta i direktor Plesnog odseka (Dance Department) koledža Birmingham Souther Colledge u Birmingamu u Alabami.


Prvi put se pojavila u solističkoj ulozi 1954, kao Liza u viziji u Frančeski da Rimini. U svojoj igri sjedinila je lepotu, nežnost i raspevanost lirske igračice sa jarkim temperamentom karakterne, ispoljavajući u oba slučaja svoju virtuoznu tehniku. Kod novosadske publike je uživala izuzetnu popularnost. Suprug joj je bio koncertmajstor SNP-a Karlo Senaši.

ULOGE: Svanilda (Kopelija), Odilija, Odeta (Labudovo jezero), Suzan (Lopov Gaspar), Marija (Bahčisarajska fontana), Dadilja, Krčmarica (Romeo i Julija), Osa (Paukova gozba), Đavolica (Đavo u selu), Vila jeseni, Španjolka (Pepeljuga), Zlato (Demon zlata), Mirta, Žizela (Žizela), Kitri (Don Kihot).

[foto: Arhiv SNP-a]