You are currently viewing SKC KRAGUJEVAC ONLAJN PROGRAM U PERIODU OD 20. DO 26. APRILA

SKC KRAGUJEVAC ONLAJN PROGRAM U PERIODU OD 20. DO 26. APRILA

Ponedeljak 20. 4. i sreda 22. 4. 2020.

U ponedeljak 20. aprila u 21:00 na You Tube kanalu Studentskog kulturnog centra Kragujevac imaćete priliku da pogledate koncert Syrinx sa nastupa na ESTAM World Music Festival-y, koji je nedavno održan u organizaciji SKC-a.
Takođe, koncert će biti emitovan i na Radio-televiziji Kragujevac u sredu, 22. aprila, sa početkom u 21:00.

SYRINX

Ansambl Syrinx je mladi projekat koji čine vrsni muzičari iz Srbije – Aca Pejčić (saks, kaval, sintovi), Pavle Popov (bas i gitara) i Tom Feđa Franklin (bubnjevi i perkusije). Nastao je kao rezultat dugogodišnje saradnje, pre svega u okviru studijskog rada, kao i nastupa u najrazličitijim bendovskim postavama. Muzika koju izvode Syrinx ne može se svrstati ni u jedan žanr, ona je promenljiva i neuhvatljiva. Sa jakim osloncem na tradicionalnu muziku našeg podneblja, kao i uplivima američkog džeza i „nove” elektronske muzike. Njihov set je u velikoj meri spoj hipnotišuće elektronske i balkanske narodne muzike.

Četvrtak 23. 4. 2020.

Kako bismo obeležili 456 godina od rođenja najpoznatijeg književnog genija, Vilijema Šekspira odlučili smo da 23. aprila 2020. godine u 18:00 održimo onlajn prezentaciju o njegovom životu i radu.
Ova prezentacija biće u formi open-class, i svi su dobrodošli, a realizovaće je doc. dr Biljana Vlašković Ilić, profesorka Engleskog jezika i književnosti.
Želimo da odamo počast ovom geniju, ali i da podsetimo na istorijski momenat kada su nastajala neka od najpoznatijih dela svetske književnosti: Kralj Lir, Magbet i Antonije i Kleopatra – sva ova dela nastala su početkom 17. veka kada su pozorišta u Londonu zatvorena usled epidemije kuge. Teški uslovi i životne okolnosti usmerile su Šekspira da se fokusira na pisanje i tako su nastala ova remek dela.

Za učešće u ovom onlajn predavanju potrebno je da instalirate zoom aplikaciju, a zatim kliknete na navedeni link za onlajn predavanje Vilijem Šekspir, 456. godišnjica od rođenja

https://us04web.zoom.us/j/72137245620?pwd=blcvd1c2VktkcXNqNTl4Vk51WWdNQT09

Takođe preporučujemo i predstave najpoznatijeg Globe teatra, gde je Šekspir i postavio svoje prve pozorišne komade :

https://www.youtube.com/watch?v=cdPqu598m68

Četvrtak 23. 4. 2020.

Kao što je već najavljeno, svakoga četvrtka sa početkom u 19:00, na YouTube kanalu SKC-a, biće emitovane predstave Akademskog pozorišta SKC-a. Pozorište nastavlja sa predstavljanjem svoje produkcije iz foldera Arhiv, a posetioci YT kanala imaće priliku da pogledaju višestruko nagrađivanu predstavu Stilske vežbe, premijerno izvedenu

STILSKE VEŽBE
Dugmentalno burleskna dugometrica

Francuski pisac Rejmon Keno (1903-1976) je svojevremeno, u svom delu Stilske vežbe, scenu iz jednog pariskog autobusa ispričao na 99 različitih načina. Okosnica jedne od priča bilo je jedno dugme, koje je „pobeglo” sa kaputa jednog putnika, u drugoj priči je to, pak, izgled jednog putnika, u trećoj, odnosi među njima… i svaka od priča bila je jednako istinita.
Nama ostaje da se pitamo, živimo li život ili krčkamo samo jednu verziju istine o njemu? Vidimo li u ogledalu odraz sebe ili tek jednu stranu nečeg što se može posmatrati iz nebrojeno mnogo uglova? Da li su naši životi samo nečije Stilske vežbe?
Režija, adaptacija i scenska vizija – Milić Jovanović
Asistent režije – Milica Milenković
Uloge tumače – Kostadin Stojadinov, Milica Milenković, Dejan Tošović, Dragana Perić, Nemanja Jovanović, Mina Obradović, Kristina Simonović, Miloš Stanojević, Jasna Petrović.
Znakovni jezik – Ivan Bogdanović
Video instalacija – Marko Đorđević, Stefan Milosavljević
Montaža zvuka – Aleksandar Janković

Predstava će biti dostupna 24 sata.

Petak 24. 4. 2020.

Ana Ćurčin – YouTube Premiere u 21:00

Ana Ćurčin je kantautorka rođena u Bagdadu, odrasla u Moskvi, a danas živi i radi u Beogradu. Njena muzika je nežna i moćna, tiha i melodična, bučna i ritmična, objedinjuje indie-rock i folk, koketira sa bluzom i ambijentalnom muzikom. Ana aktivno nastupa od decembra 2012. godine, a njenu muziku publika je uživo mogla da čuje u Srbiji, regionu i širom Evrope. U januaru 2016. godine Ana Ćurčin objavila je svoj prvi studijski album pod nazivom „Sketches of Belonging”. U oktobru 2016. godine je zajedno sa bendom Stray Dogg održala koncert u Sava Centru, a 2017. su zajedno nastupali na Exit festivalu. Početkom 2018. sa bendom u sastavu Goran Antović (klavijature), Marko Cvetković (bas) i Marko Benini (bubnjevi) učestvuje na Festivalu Eurosonic Noorderslag u Holandiji, nakon čega nastaju Ana & The Changes. Uz najpozivitnije kritike u domaćim, regionalnim i svetskim medijima, Ana & The Changes su održali brojne koncerte u Srbiji i regionu tokom 2018. godine, a u oktobru i u Kulturnom centru Srbije u Parizu. Na jesen 2019. su objavili novi album pod naslovom „Differences”. Pored rada u bendu, Ana Ćurčin komponuje i izvodi muziku za film i pozorište, a njeni aranžmani tradicionalnih pesama poput „Lastavice, lasto” i „Oj, Savice” privukli su pažnju publike širom regiona.

Nedelja 26. 4. 2020.

U nedelju, 26. aprila u 18:00, na YouTube kanlau SKC-a, premijerno će biti emitovan koncert Pevačke grupe Studenac, održan u Narodnom muzeju Kragujevac, 1. marta 2019. godine.

Lepotu tradicionalnog pevačkog nasleđa Pevačka grupa Studenac donela je na scenu u svom punom sastavu, predstavivši sve članove svoje ženske i muške postave. Gost na ovom martovskom koncertu bila je Pevačka grupa Kulturno-umetničkog društva Izvor iz Nakova.

Ženska pevačka grupa Studenac osnovana je 1995. godine u okviru Akademskog folklornog ansambla Svetozar Marković, Studentskog kulturnog centra Kragujevac. Grupa je nastupala i u okviru ansambla i samostalno, osvajajući brojne nagrade na koncertima i smotrama širom sveta (Italija, Francuska, Mađarska, Poljska, Češka, Letonija, Estonija, Turska, Kanada, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Grčka…). Rad grupe obeležila su dva audio izdanja – Izvor voda izvirala, 1999. godine, sa pesmama iz šumadijskih krajeva i Daleko smo, Mile, za gorama, objavljeno 2014. godine. Repertoar ovog audio izdanja osmišljen je tako da dominiraju pesme iz centralne Srbije, ali su prisutni i napevi iz drugih delova Srbije i Balkana, kao i karakteristični primeri pojedinih vokalnih dijalekata. Među njima su pesme i starijeg i novijeg pevačkog nasleđa, različite žanrovske pripadnosti iz jugoistočne, jugozapadne i severne Srbije. Oba muzička izdanja ostvarena su uz saradnju sa etnomuzikologom dr Sanjom Ranković.
Danas najveći deo repertoara čine pesme iz centralne Srbije, ali se članice trude da, pored šumadijskog stila pevanja, koji im je prirodno najbliži, neguju i kvalitetno interpretiraju i pesme iz svih ostalih krajeva gde žive ili su živeli Srbi.

Od oktobra 2015. godine započet je rad na formiranju Muške pevačke grupe Studenac. Grupa je za vrlo kratak period postojanja imala niz veoma zapaženih kako samostalnih, tako i zajedničkih nastupa sa folklornim ansamblom, a sve sa ciljem promovisanja i afirmisanja našeg tradicionalnog pevačkog nasleđa.

*Linkovi najavljenih programa će biti dostupni na Fejsbuk stranicama Studentskog kulturnog centra, Akademskog pozorišta SKC-a i AFA Svetozar Marković.

Pratite nas nas na:
https://www.facebook.com/skckg/
https://www.facebook.com/AkademskoPozoristeSkc/
https://www.facebook.com/AFA-Svetozar-Marković-SKC-Kragujevac-1125097927510461

#OstaniKodKuće