You are currently viewing A šta bi Uve radio danas?

A šta bi Uve radio danas?

Ako ste se pitali kako bi se Uve iz čuvenog romana „Čovek po imenu Uve“ Fredrika Bakmana ponašao ovih dana i šta bi rekao o koroni, imamo jedan mogući odgovor. Prenosimo vam deo Bakmanovog pisma čitaocima.

Zdravo,

Moje ime je Fredrik Bakman. Ako ćemo iskreno, Uve bi verovatno sada rekao da „ova korona“ nije nešto zbog čega treba da se uzrujavamo. A veoma je teško raspravljati se sa Uveom kada on nešto odluči.

Ali, iskren da budem, mislim da bi Uve u sadašnjoj situaciji rekao još neke stvari. Mislim da bi uperio prstom ka tebi, možda i celom rukom, i rekao ti da brineš o sebi. Mislim da bi ti Uve rekao da si važan jer bez tebe bi na svetu, manje-više, ostala samo skupina idiota, pa ti razmisli o tome. Potreban si.

Ti si nečija boja. I osoba čija si boja sigurno želi da se sa tobom raspravlja još mnogo, mnogo godina. Zato želim da vodiš računa o svom zdravlju. Ostani kod kuće ako možeš. Ti i ja smo možda dovoljno jaki da preživimo ovaj virus, ali to neće biti slučaj ako ga slučajno prenesemo nekom ko nije jak. A ako bi se to dogodilo, znaš da bi ti Uve zvocao o tome do kraj života, to znamo i ti i ja. Ako baš moraš da izađeš u šetnju po kraju, na primer da bi proverio da li je neki idiot koji ne ume da čita znakove ostavio svoj bicikl na mestu gde bicikli ne bi trebalo da se ostavljaju, to je očigledno sasvim razumno i logično. Ali pokušaj da ostaneš kod kuće. Možda možeš da pročitaš knjigu? Ili ako ostaneš bez toalet papira… dobro, da znaš, ne bih se ljutio. A ne bi ni Uve. Jer sada svi moramo da pomognemo jedni drugima. Možemo to postići ako se držimo dalje jedni od drugih.

Čuvaj se,
Fredrik Bakman

Pismo preveo Dragan Matković.


Zahvaljujemo Laguni na prosleđenom tekstu.

#OstaniKodKuće