You are currently viewing Završetak 159. sezone SNP-a

Završetak 159. sezone SNP-a

U sredu, 17. juna 2020, održana je konferencija za medije povodom završetka 159. sezone Srpskog narodnog pozorišta.

Na konferenciji su učestvovali dr Zoran Đerić, upravnik, Milovan Filipović, direktor Drame, Aleksandar Stankov, direktor Opere i Toni Ranđelović, direktor Baleta.


Upravnik Zoran Đerić najpre se osvrnuo na protekli period i način rada SNP-a tokom izolacije. Podsetivši na kontinuiran rad Pozorišta u tim uslovima napomenuo je da je prikazivanje predstava onlajn bio jedan od načina da se ostane uz publiku, ali i da publika pogleda neke od predstava koje više nisu na repertoaru SNP-a a koje su ostavile značajan u dubok trag u stvaralaštvu SNP-a.
Najavljeno je i renoviranje audio i vizuelne opreme Velike scene za koje je oprema već stigla i čiji radovi treba uskoro da počnu. Pored renoviranja Velike scene u planu je i čišćenje kompletnog sistema klime koje će sada, prvi put od izgradnje zgrade, 1981. godine, biti u potpunosti sređeno.
Osim navedenih radova planirano je i čišćenje cele mermerne fasade SNP-a.
Đerić je dodao da će se zahvaljujući sredstvima koje SNP dobilo od Pokrajinske vlade, u saradnji sa izdavačkom kućom “Prometej”, objaviti osam knjiga eseja Petera Handkea. U okviru izdavačke delatnosti SNP-a biće objavljene i dve monografije – monografija Ljubosava Majere i monografija Radula Boškovića.

Direktor Drame, Milovan Filipović najavio je premijeru komada Toma Stoparda “Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi”, koju režira Igor Pavlović, 8. jula. Ovom premijerom biće zatvorena 159. sezona. Tokom leta, u julu i avgustu, Drama će učestvovati na brojnim festivalima u zemlji, počevši sa predstavom “Smederevo 1941.” koja će 4. jula biti izvedena na festivalu “Teatar u tvrđavi” u Smederevu. Potom, 23. avgusta, sledi učestvovanje na festivalu “Nušićijada 2020” u Ivanjici sa predstavom “Autobiografija”, zatim otvaranje Sterijinog pozorja predstavom “Smederevo 1941.”, gde SNP učestvuje i sa predstavama “Ko je ubio Dženis Džoplin?” i “Povratak”. Sa predstavama “Povratak” i “Ko je ubio Dženis Džoplin” SNP takođe učestvuje i na INFANT-u, a u oktobru, na festivalu Šabačko proleće, sa predstavom “Travnička hronika”. Filipović je najavio i premireje koje su planirana za početak sledeće sezone. [opširnije o učešću na festivalima i premijerama na video snimku konferencije]

Direktor Opere, Aleksandar Stankov, osvrnuo se na aktivnosti Opere tokom izolacije itaknuvši video “Bela ćao” kojim se Opera SNP-a proslavila širom sveta. Najavio je premijeru opere V. A. Mocarta “Don Đovani” koja je bila planirana za kraj 159. sezona, ali koja će biti realizovana u novembru 2020.
Takođe je najavio i festival OPERARIA, drugi po redu, koji će biti izveden ali u smaljenom obimu od prvobitno planiranog.

Direktor Baleta, Toni Ranđelović, istakao je važan događaj ove sezone – 70 godina od osnivanja Baleta, u okviru kojeg su planirane mnogobrojne aktivnosti, ali nisu sve ostvarene usled pandemije. Podsetio je na izložbu baletskih fotografija koja je otvorena 7. marta ove godine i koja će biti postavljena do kraja 2020. godine. Ova izložba predstavlja retrospektivu rada Baleta u poslednjih 20 godina. Takođe je najavio i premijeru baleta S. Hristića “Ohridska legenda” koji je trebalo da bude izveden 28. marta, na Dan SNP-a, ali je zbog privremenog prestanka rada pozorišta, odložena za oktobar 2020.
U planu su još dva baleta – “Kopelija” Lea Deliba u koreografiji Đule Harangorza i “Madam Baterflaj” u koreografiji Petera Brojera.

Na konferenciji je najavljeno i uručenje nagrada SNP-a koje je trebalo da bude upriličeno 28. marta, na Dan SNP-a, ali je odloženo za 26. jun, u 11 časova na terasi Kluba “Trema”.

Video snimak sa konferencije

[foto: Dejan Petrović]