You are currently viewing SKC Kragujevac – Onlajn program u periodu od 27. aprila do 3. maja

SKC Kragujevac – Onlajn program u periodu od 27. aprila do 3. maja

Sreda 29. 4. 2020.

U sredu 29. aprila u 21:00 na Radio-televiziji Kragujevac imaćete priliku ekskluzivno da pogledate koncert Eklektik Orkestra, koji je održan ove godine 4.februara kada je SKC Kragujevac predstavio najnovije izdanje, prvi album ansambla Eklektik Orkestra pod nazivom „The Gathering“. Eklektik Orkestra je tada predstavio autorske kompozicije koje se nalaze na ovom izdanju.

Eklektik Orkestra

Eklektik Orkestra je projekat koji je nastao u oktobru 2018. pri Studentskom kulturnom centru u Kragujevcu, povodom dvestogodišnjice moderne prestonice Srbije. Oformio se u cilju oplemenivanja umetničkog sadržaja grada, širenja muzičke scene, kolaboracije i edukacije.
Kako i sam naziv implicira, eklektika je primarni pogon ovog sastava, a taj pristup se jasno vidi u odabiru instrumenata. Orkestar čine gudački trio, koji donosi boju klasične muzike, duvački trio u službi boje džeza, dok bazu čini standardni kvartet popularne muzike koji u sebi sadrži klavir, gitaru, bubanj i bas. Kao vezivo, tu su perkusije koje donose egzotični i filmski zvuk. Članovi ansambla variraju od mladih klasičnih i džez muzičara, preko samoukih entuzijasta, do iskusnih i priznatih muzičara, što ovom projektu daje edukativnu notu zarad razmene iskustva.
Kada je u pitanju repertoar, koncept eklektike je i tu prisutan te je muzička paleta ovog sastava široka. Oni izvode autorske kompozicije lokalnih muzičara koje u srži nose tradiciju Balkana, poput narodnih melodija i neparnih ritmova, sve to kroz harmonske boje džeza. Svojim prvim izdanjem oni prikazuju „world music“ stranu njihovog stvaralaštva.

“Nadahnuto komponovano, maestralno aranžirano i virtouzno izvedeno, uz organsku i nenašminkanu produkciju, Eklektik svojom ingenioznošću i primerenom rustičnošču daje recept za upotrebu folklora.
Koračajući sa šarenom boščom nasleđene muzike na leđima, „The Gathering“ stiže u daleka prostranstva umetničke muzike!”
Aleksandar Mitrović Acart


Eklektik Orkestra su:

Iva Paunović – violina
Ljubica Grbović – viola
Andrej Aleksić – kontrabas
Mina Cvetković – flauta i pikolo
Jelena Branković – flauta
Nikola Cvetković – truba
Ivan Ćirilović – gitara
Katarina Petrović – klavir
Nemanja Ristović – bas
Saša Ranković – bubanj
David Armuš – udaraljke(bongosi, tarabuka, kahon)
Stojan Arsić – udaraljke i efekti
Aca Pejčić – kaval, tenor i sopran saksofon, metalofon, klavijature.

Podeli radost igre

Umesto prvobitno planirane Otvorene probe koja bi se održala u Velikom parku, Akademski folklorni ansambl Svetozar Marković obeležiće Svetski dan igre predstavljanjem kolekcije fotografija pod nazivom Podeli radost igre.

Naime, ansambl je pozvao sve svoje nekadašnje i sadašnje članove da pošalju svoju najdražu fotografiju sa nastupa, kako bi svi zajedno kreirali galeriju fotografija tradicionalne igre kroz prostor i vreme.

Ova kolekcija fotografija sastavljena po izboru samih izvođača ujedno je i kolekcija dragocenih trenutaka zanosa i radosti koju igra donosi kako izvođaču tako i posmatraču. Premijerno će biti prikazana na Fejsbuk i Instagram stranici Akademskog folklornog ansambla Svetozar Marković, 29. aprila, na Svetski dan igre.

Svi zainteresovani svoju omiljenu fotografiju sa scene mogu poslati do 26. aprila, na imejl adresu afasvetozarmarkovickg@gmail.com

Četvrtak, 30. 4. u 18:00

Era ožalošćenih

Kao što je već najavljeno, svakoga četvrtka sa početkom u 18:00, na YouTube kanalu SKC-a, biće emitovane predstave Akademskog pozorišta SKC-a. Pozorište nastavlja sa predstavljanjem svoje produkcije iz foldera Arhiv, a posetioci YT kanala imaće priliku da pogledaju predstavu Era ožalošćenih, premijerno izvedenu 22. oktobra 2016. godine.

Era ožalošćenih zasnovana je na motivima anotologijskog teksta Branislava Nušića „Ožalošćena porodica”, ali predstavlja njegovo novo čitanje i značajan otklon od dobro poznatih Nušićevih likova. Zamišljena je kao destruktivna muzička komedija i značajan segment predstave čini originalna muzika čiji su autori Lazar Jagličić i Filip Trajanovski. Glumci na sceni pokreću lavinu pitanja o porodičnim i međuljudskim odnosima i, vodeći nas kroz različite društveno-vremenske kontekste, dovode do optimističnog odgovora na postavljena pitanja. Predstava je izvedena na nekoliko pozorišnih festivala i višestruko nagrađena.

Reditelj predstave i autor songova je Miroslav Petrović.
Uloge tumače – Stefan Pavlović, Nina Nedeljković, Kostadin Stojadinov/Nikola Garović, Jana Mijailović, Pavle Tasić, Jana Desnica, Petar Petrović i Isidora Arsić.

*Linkovi najavljenih programa će biti dostupni na Fejsbuk stranicama Studentskog kulturnog centra, Akademskog pozorišta SKC-a i AFA Svetozar Marković.

Pratite nas nas na:
https://www.facebook.com/skckg/
https://www.facebook.com/AkademskoPozoristeSkc/
https://www.facebook.com/AFA-Svetozar-Marković-SKC-Kragujevac-1125097927510461

#OstaniKodKuće