You are currently viewing Predstavljen album The Gathering, ansambla Eklektik Orkestra – SKC Kragujevac (video)

Predstavljen album The Gathering, ansambla Eklektik Orkestra – SKC Kragujevac (video)

SKC Kragujevac predstavio je kragujevačkoj publici, 4. februara 2020, svoje najnovije izdanje, album ansambla Eklektik Orkestra pod nazivom „The Gathering”.

Eklektik Orkestra je projekat koji je nastao u oktobru 2018. pri Studentskom kulturnom centru u Kragujevcu, povodom dvestogodišnjice moderne prestonice Srbije. Oformljen je u cilju oplemenivanja umetničkog sadržaja i širenja muzičke scene grada, kolaboracije i edukacije.

Kako i sam naziv implicira, eklektika je primarni pogon ovog sastava, a taj pristup se jasno vidi u odabiru instrumenata. Orkestar čine gudački trio, koji donosi boju klasične muzike, duvački trio u službi boje džeza, dok bazu čini standardni kvartet popularne muzike koji u sebi sadrži klavir, gitaru, bubanj i bas. Kao vezivo, tu su perkusije koje donose egzotični i filmski zvuk. Članovi ansambla variraju od mladih klasičnih i džez muzičara, preko samoukih entuzijasta, do iskusnih i priznatih muzičara, što ovom projektu daje edukativnu notu zarad razmene iskustva.

Kada je u pitanju repertoar, koncept eklektike je i tu prisutan te je muzička paleta ovog sastava široka. Oni izvode autorske kompozicije lokalnih muzičara koje u srži nose tradiciju Balkana, poput narodnih melodija i neparnih ritmova, sve to kroz harmonske boje džeza. Svojim prvim izdanjem oni prikazuju „world music“ stranu njihovog stvaralaštva.

Eklektik Orkestra su:
Iva Paunović – violina
Ljubica Grbović – viola
Andrej Aleksić – kontrabas
Mina Cvetković – flauta i pikolo
Jelena Branković – flauta
Nikola Cvetković – truba
Ivan Ćirilović – gitara
Katarina Petrović – klavir
Nemanja Ristović – bas
Saša Ranković – bubanj
David Armuš – udaraljke(bongosi, tarabuka, kahon)
Stojan Arsić – udaraljke i efekti
Aca Pejčić – kaval, tenor i sopran saksofon, metalofon, klavijature

Predstavljanje albuma (video)