You are currently viewing SKC Kragujevac – onlajn program u periodu od 11. do 17. maja

SKC Kragujevac – onlajn program u periodu od 11. do 17. maja

Ponedeljak 11.5. i sreda 13.5. 2020.

U ponedeljak 11. aprila u 21h na You Tube kanalu Studentskog kulturnog centra Kragujevac imaćete priliku da pogledate koncert BARCELONA GIPSY KLEZMER ORCHESTRA sa nastupa od 9.10.2015. godine u Čaurnici, koji je održan u organizaciji SKC-a.
Koncert će biti emitovan i na Radio-televiziji Kragujevac u sredu u 21h.

BARCELONA GIPSY KLEZMER ORCHESTRA

Barcelona gipsy klezmer orchestra (BGKO) je ubrzo po svom osnivanju počela da oduševljava publiku širom Evrope svojim srčanim i iznenađujućim nastupima i interpretacijom tradicionalne Romske i Klezmer muzike iz istočne Evrope. BKGO je internacionalni sastav iz Barselone poznat po istraživanju muzičkih korena kao i stvaranju vrlo upečatljivog sopstvenog stila.

BGKO je sastavljen od šest muzičara iz različitih zemalja u formaciji glas, klarinet, kontrabas, harmonika, gitara, udaraljke. Muzičari iz Francuske, Italije, Srbije, Indije, Grčke i Španije su se sakupili u Barseloni i napravili sastav posvećen Balkanskoj muzici na jedan vrlo karakterističan način. Njihov stil je inspirisan klezmerom, jazz manouch-om, romskom muzikom, ali i istraživanjem zaboravljenih stilova, neobičnih ritmova i muzičkih boja iz predela širom istočne Evrope. Uz sav taj opus, poseban karakter im je dala isnpirativna i bogata scena Barselone, od južnoameričkih melodija, tradicionalne katalonske muzike i mediteranskih stilova pa sve do bluz i džez muzike.


Po izdavanju svog prvog diska IMBARCA (Satelite K) 2014 godine, BGKO je napravio turneju po Italiji, Grčkoj, Malti, Francuskoj, Srbiji,Sloveniji, Nemackoj i Španiji, nastupajući u prestižnim koncertnim dvoranama kao što su Nacionalni Auditori Katalunje i Imago festival u Sloveniji, i zahvaljujući tome postao jedan od najaktivnijih internacionalnih sastava u Barseloni. U prvoj polovini 2015. godine su nastupali u Andori, Italiji, Nemačkoj, Češkoj, Slovačkoj, Francuskoj, Holandiji, u Teatru Grasi u Milanu, Orpheum sali u Gracu i Porgy i Bes klubu u Beču, dok su za drugi deo tekuće godine predviđene turneje po Švajcarskoj, Italiji, Sloveniji, Srbiji, Rumuniji, Bugarskoj, Grčkoj, Austriji i Nemačkoj.

Po svom osnivanju 2012 godine, BGKO je osvojio jako puno fanova širom sveta, i skoro 1.500.000 posetioca na you tube izdanju kompozicije Đelem Đelem, i iznenadjujuće brzo dospeli na stranice mnogih Španskih i Italijanskih novina.

BGKO čine Robindro Nikolić (Srbija-Indija: klarinet, bas klarinet), Mattia Schirosa (Italija, harmonika), Ivan Kovačević (Srbija, kontrabas), Julien Chanal (Francuska, gitara), Stelios Togias (Grčka,perkusije) i Sandra Sangiao (Španija, glas). Kao što to biva u tradiciji klezmer i romske muzike koju je oduvek pokretala kulturna razmena sa emigrantima muzičarima, BKGO je takođe sakupila veliku porodicu koji nastupaju kao gostujući muzičari iz Italijie, Irana, Izraela, Moldavije, Rusije, Nemačke, Turske, Slovenije, Makedonije, Meksika, Švajcarske i drugih zemalja.

Četvrtak, 14. 5. u 18:00

Pukovnik Ptica

Kao što je već najavljeno, svakoga četvrtka sa početkom u 18:00, na YouTube kanalu SKC-a, biće emitovane predstave Akademskog pozorišta SKC-a. Pozorište nastavlja sa predstavljanjem svoje produkcije iz foldera Arhiv, a posetioci YT kanala ovoga puta imaće priliku da pogledaju predstavu Pukovnik Ptica, premijerno izvedenu 26. oktobra 1999. godine.

Tekst – Hristo Bojčev
Režija – Slobodan Ćustić
Uloge tumače – Nenad Vulević, Tamara Ivanović, Nenad Pavlović, Nikola Milojević, Vladimir Lončar, Aleksandar Kanjevac, Čedomir Štajn, Miroslav Čer, Dejan Đusić, Zoran Lazarević, Zorica Rakić.


Reč reditelja

Poštovana publiko,
Postoji li išta na ovom sićušnom svetu što vi niste čuli ili videli? Ne!?
Uvek nešto zafali, tako je u životu, a i pozorište je život… Šta ćete gledati večeras? Zašto da trošim reči, tu ste, sedite, bolje pričajte sutra šta ste gledali. Nemojte biti strogi, kako to svi umemo biti prema nekome ko nam dobronamerno zvoni da ne zakasnimo. Ovo je sve zbog vas i samo vama je posvećeno. Namera je naša da vam pomognemo da pobegnete od nekih banalnosti koje će vas (ne brinite) čekati na mestu gde ste ih ostavili. Dole novi svetski poredak!!!

Pratite nas nas na:
https://www.facebook.com/skckg/
https://www.facebook.com/AkademskoPozoristeSkc/