You are currently viewing Sa lica mesta: “Biblija” i “Ništa lakše od umiranja” u užem izboru za Ninovu nagradu

Sa lica mesta: “Biblija” i “Ništa lakše od umiranja” u užem izboru za Ninovu nagradu

Uskoro će biti poznat dobitnik Ninove nagrade za 2019. godinu. Žiri u sastavu Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević, Marija Nenezić i Teofil Pančić (predsednik) odabrao je deset romana koji su ušli u uži izbor, a među njima su i dva romana u izdanju Lagune: „Biblija“ Nenada Rackovića i „Ništa lakše od umiranja“ Elvedina Nezirovića.

Za Rackovićevu „Bibliju“ mogli bismo reći da predstavlja jevanđelje po psihijatru Nenada Rackovića, sročeno u vidu beleški, brižljivo vođenih tokom sedamdeset devet dana lečenja. U anamnezama neuropsihijatra, koji prati slučaj pacijenta Nenada Rackovića, sve vreme je prisutna i senka pisca. Lekar i pacijent zajednički ispisuju vodič kroz dušu umetnika. I dok se kreću lavirintom ludila, kao Dante i Vergilije krugovima pakla, pred čitaocem izranja fascinantna figura glavnog junaka ‒ tvorca ove knjige. A on kaže: „Za razliku od psihotičara, kod umetnika slova jure na motociklima… Ono što je u Bibliji bilo Knjiga propovednikova, sad je Knjiga izveštaja lekara specijaliste.“

„Ništa lakše od umiranja“ Elvedina Nezirovića priča je o zločinu, krivici i praštanju. Ispisujući priču o Džoniju Akeru, švedskom plaćeniku i ratnom zločincu u vojsci HVO, autor istražuje gde su koreni, priroda i granice zla. Ova šokantna, napeta, uzbudljiva i višeslojna priča zasnovana je na istinitim događajima.

U narednom broju Nina biće objavljen spisak naslova koji su ušli u najuži krug, a ime laureata biće poznato 20. januara.