You are currently viewing Oživljavanje Remedovog murala “Jedina Istina” u Novom Sadu

Oživljavanje Remedovog murala “Jedina Istina” u Novom Sadu

Danas, 10. februara 2020. godine, kada Novi Sad zvanično nije prestonica ničega, “oživeli” smo mural “Jedina Istina” u pasažu u Dunavskoj 6, na Trgu Volim te.

Ovaj mural je oktobra 2009. godine naslikao francuski street art umetnik Remed i nalazio se na zidu Gradske Biblioteke u Novom Sadu, u Gimnazijskoj ulici broj 2.

Kompoziciju murala je činila crna figura koja je predstavljala moć, sistem, ili bilo kog predstavnika moći i sistema koji pokušavaju da nam nametnu put koji treba da sledimo ili način života koji treba da vodimo. 

“Ova figura je crna da bi se naglasilo njeno prisustvo, crno kao vidljivo i nevidljivo. Ona je nevidljivo prisutna. Ta crna figura ima na sebi belu maramu, čistu kao istina i drži knjigu istine, knjigu u kojoj je ispisan put kojim treba da idemo. Ona ima dve glave koje simbolišu dva lica, dve strane čoveka. Tog istog čoveka koji kleči pred silama moći ponizan, predstavio sam belom bojom koja simboliše nevinost. Njegova senka narandžaste boje (simbol za kreativnost i otvorenost duha) diže se da ga spase i seče uže vraćajući mu slobodu. Slobodu da misli i da veruje u svoj put. Bela zvezda, simbol svetlosti i rođenja, donosi nadu.” – Remed.

Počinioci poznati crnoj figuri prekrečili su mural 16. marta 2017. godine. Verujemo da se ovim postupkom želela sakriti i poruka umetničkog dela. Ali, reči umetnika su ostale da ih čujemo i da nam pomognu u razumevanju situacije u našem gradu i da nas ohrabre na nova dela, umetnička i politička. Dela kojim će se razotkrivati mesta cenzure, gušenja slobode i sabotiranja inicijativa. Smatramo da su takva mesta upravo zvanične gradske omladinske i kulturne politike, oličene u mučnom ćutanju nosioca projekata “evropskih prestonica” prema nasilju nad svemu što ne odgovara interesima onih koji vladaju ili imaju moć. Ćutanje je saučesništvo, i zbog toga njih i ne pozivamo na izjašnjavanje.

Ovom gestom ponovnog javnog postavljanja dela “Jedina istina” želimo da ohrabrimo one koji su ućutkani i uniženi da se organizuju i nađu načina da iznesu na videlo svoju borbu. Takođe, ovim činom želimo da stanemo na put kaleidoskopskom izvrtanju nasilja vlasti, kao što je iscrtavanje murala “Od Srpske Atine… do Evropske prestonice kulture” na mestu nekadašnjeg murala “Jedina Istina”. Nacionalistička ikonografija prerušena u evropsko ruho ne može da prikrije činjenicu da je Novi Sad grad u kom se zvaničnici obračunavaju sa pobunjenim građanima, u kom se ljudi izbacuju iz domova, u kom se prebijaju aktivisti, u kom zločinci spokojno šetaju, u kom se guše građanske slobode. Po Remedovim rečima – grad crnih figura.