You are currently viewing Božidarac Digital imao šest i po hiljada učesnika

Božidarac Digital imao šest i po hiljada učesnika

Ustanova za kulturu i obrazovanje Božidarac pokrenula je u martu niz edukativnih predavanja i tribina putem svog novog internet servisa Božidarac Digital. Tokom trajanja vanrednog stanja, u prethodnih mesec ipo dana, Božidarac Digital imao je preko šest i po hiljada učesnika iz cele Srbije ali i iz regiona. Organizovano je ukupno četrnaest različitih predavanja, a obradjivane su teme o arhitekturi, najstarijem gradu u Evropi – Vinčom, dizajnu enterijera, street artu, čovekovom odlasku na Mesec, brutalizmu u arhitekturi, podzemnom Beogradu, okupaciji Srbije za vreme Drugog svetskog rata ali i o modi i zaboravljenom dobrotvoru iz porodice Obrenović. Ugošćeni su zanimljivi sagovornici poput Smiljane Popov iz Beograda za početnike, preko Zorana Lj. Nikolića do naučnih saradnika koji se bave temama svemirskih putovanja. Predavanja su bila organizovana dva puta nedeljno u vreme policijskog časa kako bi Božidarac, kao javna ustanova, pomogla ljudima da lakše i kvalitetnije prebrode karantin odnosno samoizolaciju.


Direktor Ustanove za kulturu i obrazovanje Božidarac, Vladimir Kljajić, rekao je, „Cilj ovih predavanja bio je da omogućimo neki vid kulturnog sadržaja u domu u skladu sa novonastalom situacijom. Nije bila retkost da imamo pratioce iz Zagreba, Sarajeva, Podgorice i Banja Luke. Bilo nam je zadovoljstvo da nas u ovako izazovnim trenucima spaja zanimljiv sadržaj koji smo ponudili. Božidarac, kao lokalna ustanova koju je osnovala gradska opština Vračar, nikada nije imala ovoliku posetu i dali smo maksimum da nam profili na društvenim mrežama ne budu samo preporuke dobrih knjiga i filmova, već interaktivnog sadržaja. Komentare koje smo dobijali tokom prethodnih četrnaest predavanja su nas motivisali da svako novo bude drugačije i bolje“.

Učesnici su nakon svakog predavanja vršili evaluaciju i davali ideje za nove teme koje još uvek nisu obradjivane. Preko devedest odsto njih je reklo da im se dopada koncept online predavanja. Božidarac, uz podršku gradske opštine Vračar, će u narednom periodu započeti i drugi ciklus Božidarac Digitala.