You are currently viewing “Klopka i druge priče” Gorana Skrobonje u prodaji

“Klopka i druge priče” Gorana Skrobonje u prodaji

Goran Skrobonja je jedan od najpoznatijih srpskih prevodilaca, priređivača, izdavača i pisaca žanrovske proze. Laguna objavljuje njegovu petu zbirku kratke proze „Klopka i druge priče“.

I kada pripoveda o vremenskom portalu kod Golupca gde domaćin svoje goste zverski ubija uz simboliku pesme King Krimsona „Zbogom, moja gospo iz razigrane vode“, i kada se dotakne zombi epidemije, fudbalskih zavera, slovenskih božanstava i robota, Skrobonjin stil odlikuju izrazita maštovitost i odlični zapleti. Stvarajući efektnu mešavinu horora, SF-a, fantastike, antiutopije i fantazije, on se kritički odnosi prema mitemama naše zajednice, pozivajući se na mnoga dela iz književnosti, filma, stripa, muzike…


Dvanaest pripovedaka, objavljivanih u periodici i tematskim antologijama, jasno svedoči da zbirka „Klopka i druge priče“ ne predstavlja samo ostvarenje sjajnog pisca horor priča i odličnog fantastičara već je, pre svega, celovito književno delo.

Premda uglavnom u ključu fantastike i horora po kojem ga čitaoci uglavnom poznaju, priče Gorana Skrobonja su raznovrsne. „Jedna priča – i to naslovna – ne uklapa se doduše u taj ključ zato što je potpuno realistična, ali to ne znači da ne može biti horor – naročito za muškog čitaoca“, rekao nam je Skrobonja. Za sve one koji prate i vole Skrobonjin „Teslaverzum“, zbirka sadrži i nekoliko pripovedaka u kojima je glavna heroina nenadmašna Anka Cukić: „Tu su i motivi koji se dotiču slovenske mitologije, i mnogih drugih tema.“

Posebnu vrednost knjige čini i pronicljivi i minuciozni pogovor dr Ljiljane Pešikan Ljuštanović, što joj daje specifičnu akademsku ozbiljnost i težinu.

„Kada su posredi bile i moje prethodne knjige, mislim – ili se barem nadam – da je u ’Klopci’ ispunjeno ono što mi je bilo najvažnije otkad sam počeo da se bavim pisanjem: da čitaocu prevashodno ne bude dosadno! Rekao bih da će se Anka, pobunjeni zombiji, drevni zmajevi i slovenski bogovi iz ovih priča sasvim lepo pobrinuti za to“, zaključio je Skrobonja.

Knjigu „Klopka i druge priče“ možete pronaći od srede 11. marta u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.