najnovije bežanijsko groblje

ZOCKEN (SKROLOVANJE) – Aleksandar Jestrović Jamesdin

Izložba ZOCKEN je otvorena za posetioce od srede, 9.12.2020. radnim danima od 11 do 18h. U skladu sa epidemiološkom situaijom okupljanja povodom otvaraja neće biti, a prateći live i on-line programi će biti naknadno najavljeni.

Izlagačku sezonu Remont galerija završava izložbom Aleksandra Jestrovića aka Jamesdina, autora dobro poznatog ovoj sredini koji već neko vreme živi i radi u Berlinu. I ovaj put, u svom maniru, Jamesdin predstavlja radove nastale tokom rutina svakodnevnice, istovremeno problematizujući automatizovane životne nelagodnosti. Neposredan, lucidan i duhovit on uvek otkriva i razrađuje svoja stanja i reakcije na aktuelnosti, okruženje i uslove u kojima živi, pa tako i ovaj put neretenciozno naglašava da je iz Berlina pre svega došao da u ovoj nestabilnoj godini napokon vidi svoje a zatim i da rado sa publikom podeli radove nastale u poslednjem periodu.

Izložba se zove Zocken a to je reč koja u nemačkom slengu znači drdanje mobilnog ili skroIovanje – reč koju isto volim. Izložba govori o odnosu mog smartphone-a i mene gde ja našu vezu testiram kroz crtanje na njemu, zapisivanje misli, snimanje buke, fotografisanje. Ono što moj rad izdvaja od sličnih manje uspelih pokušaja je izrada animiranih filmova direkno na telefonu koji na duhoviti način govore o otuđenju i psihičkim problemima.

Crtež i komunikacija su tehnika i teme kojima se bavim i kao sto Vilijem Barouz kaže ljudi ne mogu da komuniciraju jer nemaju organe za to, možda se pametnim telefonima posrećilo pa smo mi njihovi organi za komuniciranje, a posebno mom jer sam ja i njegov štampač pa na izložbi Zocken odnosno Skrolovanje ima i dosta radova na papiru.

Otuđenje kroz tehnologiju mi je pomoglo da lakše podnosim i novonastalu situaciju izazvanu koronom tako da sam doputovo pre par dana iz Nemačke, al ne da praznujem nego da radim. Gde me i činjenica da publika ne ulazi u galerije ne obeshrabruje jer sam poneo tri mobilna ako se osetim usamljenim.

Aleksandar Jestrović Jamesdin

Aleksandar Jestrović ili Jamesdin rođen 1972 u Zagrebu, SFRJ. Diplomirao je na Slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Čedomira Vasića. Master studije završio je na na institutu “Art in Context” UDK Berlin docent Wolfgang Knapp. Dobitnik nekoliko značajnih nagrada za svoj umetnički rad. Od 1999 izlagao na 17 samostalnih i preko 100 grupnih izložbi Srbiji i inostranstvu. Služio vojsku, nije osuđivan, oženjen. Živi i radi u Berlinu i Beogradu.

https://jamesdin.wordpress.com/

The event is finished.

Date

09. dec. 2020.
Expired!

Time

11:00 - 18:00

Location

Galerija "Remont"
Maršala Birjuzova 7, Beograd

Pristupite našoj Viber zajednici “Kulturna dešavanja u Srbiji” skeniranjem QR koda