znaš čega sam se setila

“Znaš čega sam se setila?”, samostalna izložba Marije Urošević

Izlagačku sezonu 2020 počinjemo izložbom Marije Urošević, mlade umetnice kojoj je ovo drugo samostalno izlaganje posle završenih master studija na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Izložba “Znaš čega sam se setila?” bavi se generalno fenomenom sećanja i nadovezuje se i dalje razvija koncept koji je tokom aprila 2019. Marija javno predstavila u galeriji Stepenište (CZLO Šumatovačka). Tom prilikom autorka je rasplela Veliku plavu mrežu od žice i plave vunice koju je počela da plete još na studijama 2017. godine inspirisana Alchajmerovom bolešću i progresijom brisanja memorije, uništavanjem neurona i veza u moždanoj kori. “Ta ista mreža konstantno raste i obuzima razne prostore u koje je unosim. Iako je direktno inspirisana bolešću koja briše sećanja i pravi praznine u glavi bolesnika, moja mreža raste u prostoru i upozorava na moguće probleme u komunikaciji.” Pored prostorne mreže u postavku su uključeni i multimedijalni segmenti “Crteži koje su pojeli mravi” i “Knjiga umetnika” kojima umetnica ističe nestabilnost sistema pamćenja, zaboravljanja i prisećanja kao i problematičnost komunikacije bezuslovno bazirane na njima.

„Potraga za izmičućim fantomom svesti, i to svesti koju osmatramo u promeni, postaje vajanje u vremenu, uvećana pretpostavka i nadgradnja naših čulnih receptora. Po Bergsonu, piscu ‘Stvaralačke evolucije’,  i istraživaču ‘neposrednih činjenica svesti’ nema ekvivalentnosti između psihološkog i moždanog stanja. Otud je delo ‘Velika plava mreža’ svojevrsna ‘stvaralačka evolucija’, spomenik koji kao struktura postaje paralela sa iskustvom, ne samo cerebralnog patološkog oštećenja, koje neretko uočavamo i pratimo kod bliskih, u demenciji ili dijagnozi Alzheimer progresije, već i intuitivno putovanje vlastite umetničke motorne i čulne projekcije.“

Iz teksta Nikole Šuice

Marija Urošević rođena je 1990. godine u Paraćinu, a odrasla u Cerovcu. Živi i radi u Beogradu. Na Fakultetu likovnih umetnosti završila je master studije vajarstva u klasi Mrđana Bajića i Radoša Antonijevića. U svom umetničkom radu, prvenstveno kroz skulpturu, ispituje odnose mikro i makro sveta oko sebe kao i načine njihovog povezivanja. U poslednjem periodu rada, dok kontinuirano plete, istražuje smerove pamćenja kao i to koliko je sećanje varljivo.

The event is finished.

Date

27. jan. 2020. - 15. feb. 2020.
Expired!

Time

19:00

Location

Galerija "Remont"
Maršala Birjuzova 7, Beograd

Pristupite našoj Viber zajednici “Kulturna dešavanja u Srbiji” skeniranjem QR koda