voda vazduh svetlo staklo

„Voda Vazduh Svetlost Staklo“ – Izložba skulptura Tomislava Todorovića

U Galeriji `73 će u ponedeljak 21. oktobra 2019. g, sa početkom u 19:00 časova, biti svečano otvorena samostalna izložba skulptura autora Tomislava Todorovića, pod nazivom „Voda Vazduh Svetlost Staklo“.

Na izložbi će biti predstavljen izbor iz bogate produkcije ovog vrsnog vajara, kojom onnastavlja svoja ranija istraživanja na polju savremene skulpture. Akademski vajar i profesor na Akademiji umetnosti u Novom sadu Tomislav Todorović će izložiti skulpture od stakla u kombinaciji sa drugim materijalima poput metala, drveta, plastike… Prema rečima Dušana Đokića, slikara i likovnog kritičara, koji je i autor teksta za katalog izložbe, Todorović je „vajar koji godinama neguje veliku raznovrsnost, raznoobličje, čak ukrštanje suprotnih sistema, različite tehnologije, od mekih i prozračnih tkiva, jedne solidnosti i skeletne građe, on je u dubini tih stvaralačkih poriva otkrio specifičnu unutrašnju nužnost ka maksimumu svedenosti i lakoničnosti, ekonomiji izražajnosti. Ne slučajno preko elemenata vazduha i vode, došlo je do ovalnih konstrukcija koje kombinuju svetlost i odsjaj, prozračnost i prikazivačku onostranost…. Boravak Tomislava Todorovića u različitim umetnikim kolonijama i radionicama, kao što su „Tera“ i „Bakar Bor“ doveo je do pomeranja njegovih ukupnih vajarskih linija i znatnog proširenja repertoara, ali i rad sa generacijama studenata u Akademiji umetnosti u Novom Sadu.“

Tomislav Todorović (Sibnica, 1948), vajar, redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, koji je više od četiri decenije, u kontinuitetu, aktivan na umetničkoj sceni. Diplomirao je vajarstvo 1972. godine na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Aleksandra Zarina, Vojina Stojića i Jovana Kratohvila, kod koga je 1974. godine završio i poslediplomske studije. Od 1998. zaposlen je na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, u zvanju redovni profesor. Izlagao je na 17 samostalnih i preko 500 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovao je u radu 43 umetničke kolonije i simpozijuma u zemlji i inostranstvu (Oronjsko – Poljska, u Danilovgradu, „Bor – bakar“, „Tera“ Kikinda, „Mermer i zvuci“ Aranđelovac….).

Skulpture Tomislava Todorovića se nalaze u sledećim najznačajnim zbirkama u Srbiji: Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Muzej Cepter u Beogradu,  Gradski muzej u Požarevcu, Muzej u Kraljevu, Muzej rudarstva i metalurgije u Boru, Muzej grada Beograda.

Njegove skulpture izvedene u slobodnom prostoru nalaze se u Ljubljani (skulptura u kamenu), Cazinu – Ostrožcu (skulptura u kamenu bihacitu), Oronjskom – Poljska (tri skulpture u granitu), Danilovgradu (skulptura u kamenu), Boru (pet skulptura u bronzi), Bajši kod Subotice (skulptura u gvožđu, trodelni asanblaž, koautorki rad sa vajarem Slavkom Živanovićem), Prijepolju (skulptura u granitu), Novom Beogradu – Stro sajmište (skulptura u betonu).

Dobitnik je više od 20 nagrada za skulpturu i crtež, od kojih su najznačajnije: „Zlatno dleto“, „Crtež i mala plastika“, Bijenale minijature Gornji Milanovac, „Prostor 88“, Nagrada na Jesenjoj izložbi ULUS –a 2014. g.

Živi i radi u Beogradu.

Izložba će trajati do 31. oktobra 2019. g.

The event is finished.

Date

21. - 31. okt. 2019.
Expired!

Time

19:00

Cost

Ulaz besplatan

Location

Galerija '73
Požeška 83a, Beograd

Pristupite našoj Viber zajednici “Kulturna dešavanja u Srbiji” skeniranjem QR koda