Vikend Vračarskog filma

Vikend Vračarskog filma

Božidarac vas poziva na prvi ”Vikend Vračarskog filma” od 26. do 27. jula u parku vojvode Petra Bojovića (preko puta kafane Kalenić). U okviru bioskopa na otvorenom želimo ovog leta da se podsetimo na poznate Vračarce i Vračarke koje su obeležile srpski i jugoslovensku kinematografiju kao što su Velimir Bata Živojinović, Zoran Radmilović, Dragan Nikolić, Milena Dravić, Petar Kralj, Slobodan Cica Perović, Sofija Soja Jovanović i mnogi drugi.

Program kreće u petak sa početkom u 20:30h sa Velimirom Batom Živojinovićem u glavnoj ulozi u filmu Halo Taksi. Radnju filma je režiseri Vlastimir Radovanović postavio na jednoj taksi stanici na periferiji grada gde život teče normalno do trenutka kad se pojavi novi taksista – lepa devojka. Taksista, bivši bokser, sumnja da ga žena vara. Triler sa komičnim elementima je obeležio početak osme dekade dvadesetog veka.

Drugog dana odnosno u subotu sa početkom u isto vreme prikazaćemo ostvarenje Zorana Radmilovića u filmu Šesta brzina. Komedija koja će vas nasmejati na momente do suza je snimljena paralelno dok se prikazivala i televizijska serija Priče iz radionice. Majstor Života Govedarević učestvujući otvorena srca u odnosu sa mušterijama doživljava razne nezgode. Neke su smešne, neke su tužne, neke otkrivaju lepotu, a neke ljudsku bedu.

U svet filma i retrospektivu na tu epohu uvešće nas Vračarac Marko Novaković, filmski i pozorišni reditelj (RTS) koji će sa nama podeliti anegdote o glumcima i njihovom umetničkom stvaralaštvu i kako su oni obeležili ne samo Vračar već i Srbiju.

Cilj kulturološkog projekta ”Vikend Vračarskog filma” koji je pripremio Centar za kulturu ‘’Božidarac’’ je pozitivna afirmacija na kulturno i umetničko nasleđe kao i otvaranje mogućnosti za rađanje novih ideja i inspiracija iz ovog perioda. Drugi ”Vikend Vračarskog filma” je planiran za drugu polovinu avgusta u okviru kog će se fokus staviti i na žensko kinematografsko stvaralaštvo.

Projekat je podržan od strane osnivača ustanove gradske opštine Vračar. Ulaz je besplatan za sve programske celine.

Očekujemo vas u petak i subotu uveče, u Letnjem bioskopu Božidarac!

DOBRO DOŠLI!

The event is finished.

Date

26. - 27. jul. 2019.
Expired!

Time

20:30

Cost

Ulaz besplatan

Location

Park vojvode Petra Bojovića
Krunska bb, Beograd

Organizer

Centar za obrazovanje i kulturu "Božidarac"
Website
https://bozidarac.rs/

Pristupite našoj Viber zajednici “Kulturna dešavanja u Srbiji” skeniranjem QR koda