vikend jugoslavije na vračaru

Vikend Jugoslavije na Vračaru

Centar za kulturu Božidarac organizuje dvodnevni vremeplov u subotu i nedelju, 6. i 7. juna, posvećen državi u kojoj smo živeli kroz filmove, dokumentarnu fotografiju i predavanje u dvorištu ustanove.


Vikend Jugoslavije na Vračaru otvaramo sa dokumentarnom izložbom u subotu u 19 časova u dvorištu Božidarca gde će sugrađani moći kroz fotografiju, postere i druga vizualna svedočenja da se podsete na neke od važnih događaja iz tog perioda. Nakon izložbe, posetioci će moći da se smeste i uživaju u bioskopu na otvorenom i kultnom filmu „Dečko koji obećava“. U svet jugoslovenskog filma uvešće ih filmski reditelj i urednik dramskog programa RTS-a Marko Novaković. Tokom drugog dana biće organizovano predavanje na temu brutalističke arhitekture ali i jugoslovenskog društvenog života. Publika će zatim imati priliku da se podseti na film „Tito i ja“ i priču o desetogodišnjaku koji, kao i sva deca u Jugoslaviji 1950-ih godina, teško može da zamisli bilo koji deo svog života bez velikog vođe nacije – maršala Tita.

Iz Božidarca poručuju da ideja za organizaciju događaja dolazi iz činjenice da Jugoslavija jeste mesto u kome su se dogodili ratovi, ali zaboravlja na sve dobro što je izašlo odatle. Građani u toj komunističkoj zemlji su imali donekle miran život sa određenom dozom predvidivošću, u kojem su postojale vrednosti – radnička prava, kolektivni duh, solidarnost… Nakon raspada, socijalizam je zamenio kapital koji danas dominira svetom i pravi ogromne razlike, između ljudi i država.

Ulaz na sve programske aktivnosti je besplatan, a u slučaju kiše program će se realizovati u velikoj sali Božidarca.

Program podržava gradska opština Vračar, a sprovodi se u saradnji sa udruženjem Klaster in.

The event is finished.

Date

06. - 07. jun. 2020.
Expired!

Cost

Ulaz besplatan

Location

Centar za obrazovanje i kulturu "Božidarac"
Radoslava Grujića 3, Beograd

Pristupite našoj Viber zajednici “Kulturna dešavanja u Srbiji” skeniranjem QR koda