Sistemska represija i odgovor javnosti

Tribina “Sistemska represija i odgovor javnosti” u CK13

U četvrtak, 23. jula od 19h u Omladinskom centru CK13 održaće se tribina Sistemska represija i odgovor javnosti.

Nakon građanskih protesta širom Srbije svedoci smo sve učestalije brutalnosti policije, ali i sistemske represije u kojoj učestvuju i pravosudni organi. Spontani protesti nastali su kao izliv nezadovljstva zbog očiglednog obmanjivanja cele javnosti u vezi sa korona virusom, gde su mere od jednih od najrestriktivnijih u Evropi tokom vanrednog stanja, nakon njegovog ukidanja, svedene na minimum, kako bi se stvorili uslovi za održavanje izbora.


Realna situacija je demantovala zvanične podatke momentalno nakon izbora, a ispostavilo se da je situacija bila dosta kritičnija nego što se javnosti prezentovalo. Nakon obraćanja predsednika Vučića od 7. jula i svaljivanja krivice na stanovništvo uz najavu novih restriktivnih mera i potencijalno uvođenje policijskog časa u Beogradu, građani su izašli na ulice da izraze svoj revolt ovakvom politikom. Iako se u delu javnosti ovi protesti pokušavaju predstaviti kao pobuna protiv novih epidemioloških mera, jasno je da je u pitanju izraz nepoverenja u državno rukovodstvo i Krizni štab, koji su izgubili svaki kredibilitet zbog načina na koji rukovode ovom krizom.

Proteste je od prvog dana pratila brutalnost policije koja je upotrebljavala suzavac, prebijala ljude koji nisu pružali nikakav otpor, prebijala i hapsila čak i osobe koje nisu imale nikakve veze sa protestima. Takođe, građani su neosnovano privođeni, zadržavani u pritvoru i protiv njih su podignute kirivične prijave sa očiglednom političkom pozadinom, a neki od njih su i osuđeni po kratkom postupku na zatvorske kazne.

Nepostojanje dijaloga u javnom prostoru stvorilo je klimu dubokog nepoverenja u donosioce odluka, što je čak i u ovakvoj situaciji, koja donosi zdravstveni rizik, dovela do masovnog izlaska ljudi na ulice u prvim danima protesta. Na predstojećoj tribini biće reči i o odnosu medija i šire javnosti prema narastajućoj sistemskoj represiji i sve ogoljenijoj nesposobnosti vladajućih struktura, koje brane svoje pozicije upotrebom fizičke sile nad nezadovoljnim stanovništvom.

Na tribini govore:
Marija Papić Đurić, aktivistkinja Panonske antifašističke organizacije
Miran Pogačar, učesnik protesta protiv diktature i sistema
Dejan Kožul, novinar
Moderator: Damir Bojić, član CK13

The event is finished.

Date

23. jul. 2020.
Expired!

Time

19:00

Location

Omladinski centar CK13
Vojvode Bojovića 13, Novi Sad

Pristupite našoj Viber zajednici “Kulturna dešavanja u Srbiji” skeniranjem QR koda