ZORAN JANJETOV: NOĆNA MORA ZA NEPRAVDU

Svetska zvezda stripa i ilustracije u Remontu! ZORAN JANJETOV: NOĆNA MORA ZA NEPRAVDU

U okviru 11. izdanja festival nezavisnog stripa NOVO DOBA „ZADNJE DOBA“

ZORAN JANJETOV: NOĆNA MORA ZA NEPRAVDU

Otaranje izložbe u subotu, 10. oktobra 2020. u 20h

On je noćna mora za nepravdu, on je najskriveniji junak stripa koji se već decenijama šunja mračnim haustorima u lošem društvu Mebijusa i Hodorovskog. On je proslavljeni majstor bratstva stripa na onoj strani gde je sve unapred dogovoreno – serijali i nastavci, broj tabli, strana, kadrova po metru kvadratnom stripa, precizno sceniranje, precizno planiranje crteža i boja, u velikom timu, u zadatom roku. Janjetov je heroj i na onoj strani gde crta samo da sebe zadivi i zabavi, tamo gde je živela sloboda, gde je strip samo jedan kalambur ili jedan lik u kojem je kondenzovan i scenario i priča, gde nikome ne polaže račun. Pronalazi se sa ove i one strane stripa, sa svake strane stripa. Janjetov je skup raznih likova kao što su Nezamislivoje, Neprocenjivoje, Nezamenljivoje i još mnogo mnogo njih! Oblike menja i nekoliko puta na dan, isto koliko često menja i načine na koje crta i misli o stripu.


Na izložbi „Zoran Janjetov: Noćna mora za nepravdu“ u galeriji Remont od 10. do 30. oktobra biće izloženi radovi koji su istovremeno metastaze bestijarija profesora Ćumislava i svih ostalih bestijarija koji su narastali godinama (sa svim likovima, herojima i protuvama), i sve više se sažimali u jedan crtež, jedan lik, ili samo apstraktan oblik. Ali i rezultati pupljenja celokupnog iskustva crtanja stripova, gde postaje očigledno u kolikoj je meri Janjetov presek istorije stripa druge polovine dvadesetog i šta smo potrošili od dvadeset prvog veka – kroz uticaje, prva izdanja, prijatelje, saradnike i nezaobilazni kult koji je stvoren oko veze sa Mebijusom i Hodorovskim.

Besna, bogata, šarena, kolekcija ludih ilustracija koje nekad prati blesav tekst, predstavlja drevnu borbu između narativne logike i pitanja ko tu koga gleda i zašto. Janjetovljeve situacije su na primer samo otelovljenje nekog leksičkog kentaura, nelogičnog spoja ili crtačko-jezičke situacije. Na primer jedne onomatopeje. Situacija je ono što se desilo pre nje, ali i posle nje, onomatopenje, gde je sve podjednako važno ili nevažno. Na izložbi ćemo videti ono u čemu Janjetov uživa, bez kontinuiteta, jedno nevezano za drugo, neplanirano i bez otpora, slobodno iako nečitljivo. „Jer ja te izlive flowa, te crtačke ejakulacije, imam vrlo retko. (:::) Ali, to što radim za sebe danas ne zanima nikog, to je moglo da prođe sedamdesetih, kad je Moebius objavljivao te svoje eterične stvari, a sad ne bi mogao ni on. Ljudi su postali manje eterični (smeh)“. Ali, je l’ da da se prevario?

Iz teksta Milice Ivić

(u tekstu su korišćeni elementi intervjua sa Zoranom Janjetovim iz

Program podržali:

The event is finished.

Date

10. - 30. okt. 2020.
Expired!

Time

(otvaranje)
20:00

Location

Galerija "Remont"
Maršala Birjuzova 7, Beograd

Pristupite našoj Viber zajednici “Kulturna dešavanja u Srbiji” skeniranjem QR koda