skulptura Petra Hranuellija

Skulpture od kamena hrvatskog vajara Petra Hranuellija u Galeriji `73

Izložba skulptura hrvatskog vajara Petra Hranuellija, biće otvorena u četvrtak 14. januara 2021. g. u 19:00 časova u Galeriji `73 (Požeška 83 a, Beograd).

U cilju unapređenja regionalne kulturne saradnje, izložba je podržana od strane Hrvatskog kulturnog centra i Ambasade Hrvatske u Beogradu.

Postavku čine dvadeset i tri skulpture koje su nastajale u periodu od 2017. godine do danas, kao svojevrsna retrospektiva i osvrt na nekoliko ciklusa, tema i motiva kojima se autor bavio u prethodnim godinama.

Skulpture kojima se predstavlja su realizovane u kamenu , za koji je autor neraskidivo vezan već svojim poreklom. Kao umetnik i skulptor Hranueli se formirao na ostrvu Brač, a specifičan odnos koji od detinjstva ima sa bračkim kamenom, ali i bogato skulptorsko nasleđe tog podneblja, na neki način su ga determinisali kao stvaraoca. Birajući da stvara u kamenu koji nalazi u svojoj neposrednoj blizini kao autentičnom i ćutljivom svedoku istorije, autor kao da želi da pokaže da Venera može biti i zagrebačka i sićevačka i prilepska i lička, a da nešto mekano i nežno leži u gotovo svakom kamenu i zarobljeno čeka da se pokaže.

Većina radova koji će biti prikazani u Galeriji `73 nastali su u selu Tamnjanica, na jugoistoku Srbije. Poznat po tome da vezu sa podnebljem ostvaruje kroz odabir kamena, po prvi put Hranuelli je radio u kamenu iz Sićevačke klisure. Osim kamena iz Sićeva, veliki broj radova je realizovan u čuvenom mermeru iz Prilepa u kojem se Petar već godinama majstorski vešto izražava, kako u malim, tako i u monumentalnim formatima.

Petar Hranuelli rođen je u Supetru (27. decembra 1975), a do 1994. živeo je u Postirama na ostrvu Braču. Izlaže od 1994. godine na 55 samostalnih i 107 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja, među kojima izdvajamo: Nagradu za otkup Venera u medu, Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo, Zagreb (2007), 1. nagrada žirija za XXVI izložbu malog formata, Šabac (2017, 2020), 1. nagrada za skulpturu, IV Međunarodni bijenale aktova „Marko Krstov Gregorić, Petrovac, Crna Gora (2018) … O njegovom umetničkom delu pisali su istaknuti likovni kritičari: Zvonko Maković, Slavko Timotijević, Iva Korbler, Tonko Maroević, Ive Šimat Banov, Draženka Jalšić Ernečić, Nikola Albaneže, Olivera Vukotić, Stanko Špoljarić, Davorin Vujičić, Romana Tekić, Sonja Petrović Jagić, Vesna Bunčić, … Mnoga njegova dela nalaze se u stalnoj postavci muzeja, galerija, privatnih kolekcija u zemlji i inostranstvu (Hrvatska , Slovenija, Nemačka, Holandija, Italija, Austrija, Srbija, Turska, Engleska, Crna Gora, Španija, Kalifornija, Čile, Švajcarska). Član je HDLU-a od 2006. godine. Živi i radi u Zagrebu.

Izložba će trajati do 26. januara 2021. g, a svi posetioci se mole da poštuju mere zaštite u skladu sa zvaničnim preporukama. Nošenje maski je obavezno.

The event is finished.

Date

14. - 26. jan. 2021.
Expired!

Time

(otvaranje)
19:00

Location

Galerija '73
Požeška 83a, Beograd

Pristupite našoj Viber zajednici “Kulturna dešavanja u Srbiji” skeniranjem QR koda