vis limunada

SKC Kragujevac (onlajn) – VIS LIMUNADA

U ponedeljak 18. maja u 21:00 na You Tube kanalu Studentskog kulturnog centra Kragujevac imaćete priliku da pogledate koncert VIS LIMUNADA sa nastupa povodom Svetskog dana muzike 21. juna 2015. godine, koji je održan u organizaciji SKC-a.
Koncert će biti emitovan i na Radio-televiziji Kragujevac u sredu u 21:00.

VIS LIMUNADA

Vokalno instrumentalni sastav Limunada čine:

Miodrag Ninić Miki – glavni vokal i akustična gitara
Duška Rajković – bas gitara
Stefan Pejatović – bubnjevi
Borko Milojković – klavijature
Vladimir Živković – električna gitara


VIS Limunada plovi kroz period kasnih pedesetih i ranih šezdesetih godina XX veka. Nastupima oživljava atmosferu evropskih festivala i rivijera, ovekovečenu filmovima poput La Dolce Vita, Bonjour Tistesse i Ljubav i moda. Uzbuđenje šlager, rane rock i beat muzike prožima melodramatičnost omladinskih igranki. Kombinovanjem žanrova i pevanjem na raznim jezicima svoje muzičko opredeljene naziva Stari val.
Stari val, doba kada su svirali orkestri, a bendovi tek nastajali, muzičari i publika odevali su elegantne haljine i odela, a izvodile su se numere umesto pesama. Na evropskim i svetskim festivalima i rivijerama odjekivali su snažni ali nežni zvuci internacionalne zabavne muzike u nastajanju.

Ponesena snagom novih tehnoloških dostignuća: tehnikolor filmova, transkontinentalnih radio i televizijskih prenosa, supersoničnih letova i svemirskih programa, širom sveta stvarala se univerzalna kultura. Odlikovali su je zvuci koji su u sebi objedinjavali melanholičnu nežnost salonske muzike začinjene elegantnom dekadencijom boemskih zabava.

Taj momenat, krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina XX veka obeležio je čudesni spoj prefinjenosti i razuzdanosti, vrednosti i banalnosti i možda naivne, ali poštovanja vredne vere u bolje sutra. VIS Limunada, bez nostalgije ali sa žarom, prenosi tu energiju, koja ne gubi na vrednosti čak i u svetlu složenih protivurečnosti koje su usledile.

„VIS Limunada nije pojava koja nas vraća u prošlost, već radije govori o onome što se događa danas. Kao što je moda pedesetih oživljavala kult mladosti, druženja i ljubavi, oni se opiru usamljeničkom stilu života u kapitalističkom svetu. U njihovoj muzici stihijski provejava atmosfera Buntovnika bez razloga pomešana sa ljubavnom čežnjom. Obrada Shakin’ all over, nazvana Gromovi u glavi, maestralno kombinuje surf gitaru sa tekstom koji opisuje ljubav kao talas koji se kovitla u oluji. U ovoj i sličnim pesmama VIS Limunada pokazuje da nije neki šalala bend koji peva o mesecu i letnjim avanturama, već ljubavne talase pretvara u eksplozovne oscilacije koje komešaju naša čula. U misiji spajanja mladalačkih igranki i kabarea sa koncertima ozbiljne muzike VIS Limunada poseže za velikim rokenrol hitovima koji su ispitivali snagu devojačkog vriska poput pesama ranih Bitlsa Devil in her hart, Craing waiting hoping Badija Holija i Kerol Nila Sedake. Temelj koji su pronašli u muzici pedesetih i šezdesetih obogatili su modernim ritmovima te se u njihovim pesmama mogu se naći elementi bita, rokabilija, surfa i mamba, a sve to prožeto je duhom festivala i uličnih svirki. Izvodeći poznate numere u novom aranžmanu, duhovitom prepevu i sa više energije, članovi Limunade postaju savremeni kraljevi džuboksa.

The event is finished.

Date

18. maj. 2020.
Expired!

Time

21:00

Pristupite našoj Viber zajednici “Kulturna dešavanja u Srbiji” skeniranjem QR koda