septembarske dobre navike

Septembarske DOBRE NAVIKE – šetnja kroz savremenu umetnost Beograda

Priključite nam se u septembarskoj šetnji po aktuelnim izložbama!

Posetićem tri raznorodne postavke sa različitim pristupima, formatima i temama koje se kreću od tretiranja, čitanja i prezentovanja fotografije, preko predstavljanja umetnika koji su imali značajan uticaj na razvoj savremene umetnosti kod nas, pa sve do umetnosti tehno kulture i VJinga.

Šetamo u subotu, 18. septembra od 11 do 14h.

Okupljanje je zakazano za 11 sati u Remont galeriji a posle se nastavlja šetnja do drugih izlagačkih prostora gde će nas čekati domaćini kustosi i izlagači.

Projekat Dobre navike posvećen je svim ljubiteljima savremene umetnosti i drugim zainteresovanima koji imaju potrebu i želju da poboljšaju svoj kvalitet života i da se na kreativan način upoznaju sa savremenim kretanjima u vizuelnoj umetnosti. 

Želja nam je da na ovaj način građanima, na stručan i jednostavan način, približimo savremenu umetničku praksu.

Zbog bolje organizacije prijavite svoje prisustvo na mail remont@remont.net do petka, 17. septembra do 18h.

Za svaku šetnju, ali i za individualne posete, pripremljen je štampani letak sa više informacija o izabranim izložbama i preporukama za posetu.

Dobre navike realizuju se u saradnji sa Goethe institutom u Beogradu. 

PROGRAM:


11:00

 • REMONT – nezavisna umetnička asocijacija
 • Maršala Birjuzova 7, www.remont.net
 • Bliskost i razlike 
 • Ljubomir Šimunić, Vesna Mićović, Tijana Pakić-Feterman, nepoznati fotograf
 • Autor izložbe: Ivan Petrović, Centar za fotografiju

Program Bliskost i razlike je organzovan na inicijativu i u saradnji sa Centrom za fotografiju i čini ga izložba fotografija iz dva dela i prateći niz prezentacija. Izložba razmatra fotografska ostvarenja koja su nastala u okruženju lične porodice kao umetničkog polјa delovanja i amaterske fotografije i koncipirana je na pristupu uporedne analize fotografskog materijala iz domena savremene umetnosti i istorijskog nasleđa. 

Udruženje „Centar za fotografiju“ je inicirano sa cilјem istraživanja, proučavanja i promovisanja fotografije kao društvenog fenomena u najširem smislu. CZF je aktivan od 2011. godine i realizuje programe u vidu prezentacija, razgovora i promocija fotografa i umetnika; organizovanja i kuriranja izložbi; izdavaštva; prikuplјanja, sistematizovanja i čuvanja fotografskog materijala i njegove promocije.

Kroz izložbu vodi: Ivan Petrović

Izložba traje: 02.09 – 01.10.2021.


12:00

 • Ko neće da misli, leti napolje! Jozef Bojs i Mangelos – 100 godina i umetnost danas
 • Sanja Latinović, Slobodan Stošić, Nadežda Kirćanski, Luka Cvetković

Godine 2021. navršava se 100 godina od rođenja dva umetnika koja su ostavila važan trag na srpsku savremenu umetničku scenu. To su Jozef Bojs kao jedan od najznačajnijih svetskih umetnika posle Drugog svetskog rata koji je ostvario značajan uticaj na lokalne umetnike Nove umetnosti sedamdesetih i Dimitrije Bašičević Mangelos koji spada među najznačajnije umetnike regiona i rodonačelnik je konceptualne umetničke prakse kod nas. 

Izložba je postavljena u više galerijskih prostora, a odnos umetničkog legata ova dva stvaraoca i savremene umetničke scene u Srbiji je tema dela izložbe u umetničkom prostoru U10 i oslikana je kroz radove naših mlađih savremenih umetnika. 

Kroz izložbu vode: Ivana Bašičević Antić i Selman Trtovac

Izložba traje: 26.08. – 18.09.2021.


13:00

 • Galerija Podroom, Kulturni centar Beograda
 • Trg republike 5 / -1, www.kcb.org.rs 
 • REMIKS
 • Izvanredni Bob

Izložbom REMIKS vizuelni umetnik Izvanredni Bob transformiše prostor Galerije u prostor kluba, izlaže clubbing experience i predstavlja radove koji su nastali proteklih godina u klupskom kontekstu. Izvanredni Bob ‘remiksuje’ tj. interpretira svoje viđenje grafičkih radova drugih umetnika koje uklapa sa muzikom u jedinstvenu ritmičku celinu. Izloženi radovi su video animacije i svetlosne instalacije koje su u različitim oblicima pojavljivale u klupskim ambijentima.

Izvanredni Bob je post-disciplinarni umetnik koji koristi svetlo, video, lasere i tehnologiju za svoje radove i nastupe. Rezident je kluba Drugstore i festivala Apgrade. Nastupao je sa vodećim svetskim imenima tehno scene u regionu, po Evropi, Americi, Meksiku i Kanadi.

* Izložbu će pratiti i program di-džej nastupa koji će se dešavati svakog petka od 19:00 do 22:00.

Kroz izložbu vodi: Izvanredni Bob

Izložba traje: 09.09 – 07.10.2021.


[foto: Jelena Mijić]

The event is finished.

Date

18. sep. 2021.
Expired!

Time

11:00 - 14:00

Location

Galerija "Remont"
Maršala Birjuzova 7, Beograd

Location 2

Galerija Menjačnica – Goethe Institut
Knez Mihailova 50, Beograd

Location 3

Galerija Podroom
Trg republike 5/-1, Beograd

Pristupite našoj Viber zajednici “Kulturna dešavanja u Srbiji” skeniranjem QR koda