zoran milićević

Samostalna izložba: Zorana Milićević „SOBE – u čvoru soba – u sobi čvor “

U četvrtak, 20. februara 2020. g. sa početkom u 19:00 časova u Galeriji `73 biće otvorena izložba crteža Zorane Milićević pod nazivom „SOBE – u čvoru soba – u sobi čvor“.

„U Zoraninim radovima različiti tokovi se spajaju u istom delu u istom trenutku; naizmenični, često isprepleteni pokreti koji razgraničavaju smisao slike, koja nikad nije manihejska, to jest, nije običan prikaz. Zorana barata sa dubinskim sastavom psihe i i klizavim neodređenim stazama podsvesti. Ona na svojim radovima prikazuje polje i okvir u kome se odvijaju vizuelne parabole. Na tom prostoru se maksimalno ispoljava razum i delovanje nagona.

Već možemo govoriti o Zoraninom rukopisu, koji je pun moralne strogosti, kao da proizilazi iz večitog nezadovoljstva postignutim. Zato ona ide iz rada u rad, na polje neprekidnog rada, na stalnu razradu sačinjenu od veoma preciznih delovanja ruku i uma.

Ona se ne prepušta konačnom rezultatu. Zorana zna  da umetničko prikazivanje se može postići samo ako se zna razlika između sposobnosti da se zabeleži vidljivi svet i sposobnost da se prikaže nevidljivi svet. Za to je potreban napor , sistemska primena tehnike, koja dovodi do pojava koje su izvan običnog opažanja.

Zorani je oblikovanje dela važnije od same forme. Jer ono pokazuje neprekidni hod umetnika po čitavom delu.“  Savo Peković, tekst za katalog izložbe

Zorana Milićević (1994) pohađala je srednju Umetničku školu u Užicu. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti Trebinje, na katedri za slikarstvo, u klasi prof. Sava Pekovića. Master studije završila je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Radomira Kneževića. Trenutno je na doktorskim studijama slikarstva na FLU u Beogradu. Dobitnica je Nagrade za najboljeg studenta na katedri za slikarstvo, 2017. i učesnica je brojnih kolektivnih i samostalnih izložbi.

Izložba će trajati do 3. marta 2020. g.

The event is finished.

Date

20. feb. 2020. - 03. mar. 2020.
Expired!

Time

19:00

Location

Galerija '73
Požeška 83a, Beograd

Pristupite našoj Viber zajednici “Kulturna dešavanja u Srbiji” skeniranjem QR koda