jasna opavski - teške haljine - ulje na platnu

Samostalna izložba slika, performans i knjiga Jasne Opavski: Mater – Pater

Više od trideset ulja na platnu beogradske slikarke Jasne Opavski, odražavaju polaritet između muškog i ženskog, racionalnog i iracionalnog, svesnog i nesvesnog. Minotauri i anđeli, sfinge i heruvimi, kao i druga poznata bića iz paganskih i hrišćanskih verovanja Balkanskog poluostrva, čvrsto su povezna antagonizmima. Studiozne kompozicije uskovitlane su zamasima krila i dinamikom figura u pokretu. Poznati mitovi su reinterpretirani i provučeni kroz savremene i svevremene dileme.

Kuriozitet postavke je monumentalna slika Zora nad Srbijom, tri metra širine, koja se nalazi u vlasništvu Zbirke Mihajlović – Feniks i u Galeriji ’73 će imati svoju beogradsku premijeru. Na slici je prikazana biblijska vizija heruvima, sa simbolima četvorice jevanđelista: orlom, lavom, čovekom i bikom.

Na otvaranju izložbe autorka će sa kolegama izvesti performans pod maskama inspirisan verovanjima starog Balkana.

Biće predstavljena i knjiga sa reprodukcijama svih izloženih radova i pratećim esejima koji otvaraju nove poglede na kontrast, ali i na večno jedinstvo mater – pater odnosa.

Jasna Opavski (1974) se bavi slikarstvom fantastike i pisanjem u oblasti teorije umetnosti. Diplomirala je na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 1998. godine. Licencu za nastavnika likovne kulture stekla je tokom decenijskog rada u gimnaziji. Od 2013. stvara u statusu samostalnog umetnika sa prebivalištem u Beogradu. Izlagala je na šest samostalnih i preko četrdeset grupnih izložbi u Srbiji i inostranstvu. Piše tekstove za kataloge izložbi svojih kolega. Naslikala je veliki broj poručenih porteta. Članica je Udruženja likovnih umetnika Srbije i Mense Srbije.

The event is finished.

Date

15. - 27. jul. 2021.
Expired!

Time

(otvaranje)
19:00

Location

Galerija '73
Požeška 83a, Beograd

Pristupite našoj Viber zajednici “Kulturna dešavanja u Srbiji” skeniranjem QR koda