rada bajin

Razgovor o knjizi – Rada, Bajin – Aleksandar Novaković

„Iza svakog moćnog oca je bludni sin. Iza svake žrtve rata – ratni profiter”, piše u najavi romana Rada, Bajin, koji je napisao Aleksandar Novaković, s podnaslovom: „Ne zaslužujete me, bednici nezahvalni!” Ovaj duhoviti, crnohumorni roman govori o „bludniku, grešniku – nikad pokajniku”, Radi Pašiću, sinu čuvenog srpskog političara Nikole Pašića.

Rada Pašić je bio patrijarh korupcije i afera, renesansna ličnost kriminala u tri države: Kraljevina Srbija, Kraljevina Jugoslavija i poratna, socijalistička Jugoslavija. Pritom je Rada imao debele dosijee u Francuskoj, Grčkoj, Švajcarskoj i Čehoslovačkoj. Novi roman nagrađivanog romanopisca i dramaturga Aleksandra Novakovića je napisan kao lako čitljivo štivo koje stilom, nimalo slučajno, podseća na žutu štampu iz međuratnog perioda (s obzirom na to da je Rada Pašić punio novinske članke onog vremena), ali se njegova suština lako pronalazi u 21. veku, kako u žutoj štampi tako i u istoriji. Jer, dok je nama, za realnu politiku i elementarno poštenje, slepih vođa (a Nikolu Pašića je kao takvog opisao slavni satiričar Radoje Domanović), biće nama i tatinih sinova kao što je bio Rada. Možda moderne Rade ne idu na balove i ne voze se u oldtajmerima ali sigurno obrću milione evra i, mada retko, nose čuvene „nanogice” kao više nego simbolične kazne za svoja nepočinstva. Rada, Bajin je smešan i satiričan jer se dešava danas i, baš zbog toga, aktuelan i jeziv.

Razgovor o knjizi će se održati putem Zoom platforme, a možete mu pristupiti putem linka koji će biti objavljen na Facebook stranici SKC Kragujevac.

Date

25. nov. 2020.
Expired!

Time

17:00

Organizer

SKC Kragujevac

Pristupite našoj Viber zajednici “Kulturna dešavanja u Srbiji” skeniranjem QR koda