psihoforme

PSIHOFORME KAO REFLEKSIJA EMOTIVNIH STANjA U GALERIJI ’73

U beogradskoj Galeriji `73 će u četvrtak, 30. jula  2020. g. od 18:00 časova biti otvorena izložba grafika i crteža Ane Komatine, pod nazivom „Psihoforme“.

„Ciklus radova Psihoforme govori o emocijama i stanjima unutar čoveka, koja se ispoljavaju kroz odabran motiv i formu mačke, te opisuje osećanja koja ujedno krase čoveka i životinju.


Dugotrajno istraživanje karaktera mačke i posmatranje njene prirode dovelo je do sjedinjavanja ljudskih emocija sa emocijama mačke, poistovećivanja mačke kao odabranog motiva sa čovekom. Naime, mačka  se doživljava na drugačiji način, shvativši kako jaka osećanja ona poseduje, propraćena njenim instiktima. Mačka nakon tog dobija karakteristike čoveka, koje podrazumevaju da ona opaža i oseća, ali i izražava svoju individuu, nalik njemu (čoveku).

Postoji jedna relevantna razllika između čoveka i životinja, a ona podrzumeva da nam se čini da je ponašanje životinja veoma instiktivno, što nam opet ne daje za pravo da tvrdimo da ona ne poseduje emocije nalik našim. “Životinjama upravo nedostaje sposobnost da se svesno odluče za određenu radnju, to jest, da potisnu sve ostale impulse u korist jednog”

 A kada bi pokušali da razumemo čovekove unutrašnje doživljaje i emocije, shvatili bi smo da čovek takođe nesvesno ispoljava svoja osećanja, iako se često trudi da ih kontroliše, kao razumno i svesno biće.

Naime, posvećenost ovom motivu, kao i sam način života podređen istraživanju ovog fenomena, daju za pravo da mačku zovemo svojim intimusom i tako je podredim ljudskim osobinama. Dakle, naziv autorskog rada nastoji objediniti ljudske svesne i nesvesne ispoljavajuće reakcije sa reakcijama životinja, dokazati da i čovek i životinja jednako osećaju strah, iznenađenje, tugu i sreću, kao i mnoge druge emocije.

Reakcije životinja su  prilično ekspresivne i nagle u odnosu na čoveka, one ne sakrivaju već otkrivaju unutrašnji doživljaj. Ispoljavanje emocija ogleda se na grafičkim listovima koji poseduju prvenstveno jednu dozu ekspresije, a same grafičke matrice tretirane su agresivnijim pristupom radi dobijanja određenih efekata koji prate samu temu rada. Pored istih, ciklus radova prate i grafički listovi tretirani nežnijim i realičnijim pristupom samih matrica, kao i opus crteža.

Izložba će trajati do 4. avgusta 2020. g, a svi posetioci se mole da poštuju mere zaštite u skladu sa zvaničnim preporukama. Nošenje maski je obavezno.

Biografija

Ana Komatina rođena je u Bihaću, BiH. Osnovno i srednje obrazovanje završila je u Podgorici, Republika Crna Gora. Akademiju likovnih umjetnosti u Trebinju – opšti odsek upisuje 2006. godine.  2007. godine upisala je studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, studijski program grafika, u klasi profesora Zorana Todovića i završila ih 2010. godine. Master studije u klasi profesora Zorana Todovića upisala je 2010. godine, a završila ih 2012.

Učestvovala je na više grupnih izložbi i kolonija, kako domaćeg tako i internacionalnog karaktera. Održala je više samostalnih izložbi.

Dobitnik je nagrade Departmana likovnih umetnosti u Novom Sadu za najuspešniji umetnički rad u oblasti grafike.

The event is finished.

Date

30. jul. 2020. - 04. avg. 2020.
Expired!

Time

18:00

Location

Galerija '73
Požeška 83a, Beograd

Pristupite našoj Viber zajednici “Kulturna dešavanja u Srbiji” skeniranjem QR koda