kućne grinje

Promocija zbirke priča “Kućne grinje” Igora Ivaniševića

Pozivamo vas na promociju zbirke priča “Kućne grinje” Igora Ivaniševića, koja će se održati u ponedeljak, 4. oktobra od 18h u Omladinskom centru CK13.


Zbirka priča Kućne grinje (i druge prašnjave priče) Igora Ivaniševića sadrži tri obimne priče od kojih neke idu ka formi novele, kako obimom, tako i zahvatom, ali se i dalje drže strogo organizovanih obeležja rukopisa kao celine. To su, pre svega, žanrovska, tematska i motivska povezanost priča – one se usmeravaju na slične životne situacije i međuljudske odnose, ali ih posmatraju iz različitih uglova i obrađuju iz različitih rakursa – kao i uverljiv stil kojim autor uvezuje zasebne tekstove u jednu koherentnu zbirku. Priče su podeljene u više fragmenata koji olakšavaju čitanje i omogućuju lakšu prohodnost i povezivanje zasebnih delova koji stupaju u asocijativnu i intertekstualnu vezu. Najzad, autor se poigrava sa vremenskim okvirima svojih priča, idući napred-nazad u periodu od kraja XIX do sredine XX veka, mapirajući najznačajnije istorijske događaje tog doba, ali i neprestano aludirajući na savremeni trenutak, zbog čega se zbirka Kućne grinje (i druge prašnjave priče) može čitati i kao dokument prošlosti i kao beleška o sadašnjosti.

Iz pogovora Đorđa Majstorovića: “Prozni triptih “Kućne grinje (i druge prašnjave priče)” Igora Ivaniševića predstavlja vrhunski stilski izazov koji je autor sam sebi postavio – i od početka do kraja uspeo da odgovori na njega. Sve tri priče su u potpunosti promišljene tako da vam je tokom čitanja savršeno jasno da pisac tih redova odlično zna kuda vas vodi, bez obzira što vi verovatno nećete biti sigurni ko je ubica. Svi likovi u ovim pričama pažljivo su vajani i niko od njih nije dovoljno sporedan da vam ne bude sumnjiv, a isto tako je teško zamisliti da će vam neko baš i prirasti za srce. Evidentno je da Ivanišević spada u onu vrstu autora koji marljivo rade na svakoj rečenici i apotekarski precizno vagaju svaku napisanu reč, trudeći se da čitaoce ne predoziraju tragičnim sudbinama svojih junaka i junakinja.”

Igor Ivanišević (Kragujevac, 1989), objavio je više kratkih priča u periodici i zbornicima (Nešto diše u mojoj torti, V: fantastične priče iz ravnice, Grad ukletih, Novi svitak, Rukopisi i Ubiq). Zbirka Kućne grinje (i druge prašnjave priče) pobedila je na konkursu “Golub” Gradske biblioteke Karlo Bijelicki iz Sombora, a bila je i u najužem izboru XVIII kola edicije „Prvenac“ Studentskog kulturnog centra Kragujevac. Živi i radi u Novom Sadu.

The event is finished.

Date

04. okt. 2021.
Expired!

Time

18:00 - 19:00

Location

Omladinski centar CK13
Vojvode Bojovića 13, Novi Sad

Pristupite našoj Viber zajednici “Kulturna dešavanja u Srbiji” skeniranjem QR koda