ANEGDOTE I CRTICE IZ POZORIŠNOG ŽIVOTA

PROMOCIJA KNJIGE „ANEGDOTE I CRTICE IZ POZORIŠNOG ŽIVOTA“, AUTORA MILOVANA ZDRAVKOVIĆA NA SCENI „RAŠA PLAOVIĆ“

Promocija knjige „Anegdote i crtice iz pozorišnog života“ (drugo dopunjeno izdanje) autora Milovana Zdravkovića, u izdanju Festivala monodrame i pantomime, biće održana 11. decembra u 12 časova na Sceni „Raša Plaović“.

Prethodna knjiga objavljena je pre tri godine, a u ovo dopunjeno izdanje uvršteno je oko stotinak novih priča sa scene i oko nje, iz pozorišnog bifea, glumačkih druženja… 

„Knjiga Anegdote i crtice iz pozorišnog života priređivača Milovana Zdravkovića nadovezuje se na knjige pređašnjih autora, ali ima nešto drugačiji pogled na pozorište, i odabrane anegdote i humoristične pričice kojima je prožeta, u funkciji su jedne druge ideje; priređivač je, naime, anegdote rubricirao i svrstao ih u dvadesetak idejno-tematskih celina gde im je dao zadatak da upotpune i detaljnije ilustruju priređivačevu tezu. Reč je, dakle, o nameri Milovana Zdravkovića da opiše ili detaljnije objasni niz pojava i odnosa u pozorištu, odnosno da ustanovi kakva je složenost svakodnevnog pozorišnog života u kome postoji uzajamna veza između mnogo segmenata od kojih je načinjena teatarska svakodnevica. Iskustvo je priređivača usmerilo ka ovakvom načinu posmatranja pozorišne delatnosti, jer se nepredviđene situacije i stresni trenuci na sceni svakodnevno dešavaju i proizvode razloge za smeh kojim se prevazilazi svaki personalni ili drugačiji konflikt”, smatra ugledni teatrolog Radomir Putnik.

Prema njegovim rečima, knjige kao što je ova koju je priredio Milovan Zdravković, imaju lepu osobinu – one nemaju završetak; drugačije rečeno, one poseduju neograničnu mogućnost prihvatanja novih anegdota koje se svakodnevno rađaju u pozorištu i oko pozorišta. 
Anegdote su, ocenjuje Putnik, jedan oblik slavljenja slobodnog duha i spasonosnog humora kojim se prevazilaze svi pravi, ali i izmišljeni pozorišni problemi.

Osim autora, o knjizi će govoriti teatrolog Aleksandra Milošević i dramski umetnici Rada Đuričin, Vesna Stanković i Gojko Baletić. 
U okviru programa, kao specijalni gosti nastupiće Duo Moderato, operski pevač Oliver Njego i baletski par Marina Miletić i Rafaele Diliđente. 

Ulaz je slobodan.

The event is finished.

Date

11. dec. 2021.
Expired!

Time

12:00

Location

Narodno pozorište u Beogradu
Francuska 3, Beograd
Website
https://www.narodnopozoriste.rs

Pristupite našoj Viber zajednici “Kulturna dešavanja u Srbiji” skeniranjem QR koda