Održivost, odrast i hrana

Predstavljanje publikacije “Održivost, odrast i hrana” u CK13

U subotu, 6. juna od 18 časova u Omladinskom centru CK13 održaće se promocija publikacije Održivost, odrast i hrana.

Predavanje i prezentaciju knjige na temu “Održivost, odrast i hrana” održaće Predrag Momčilović, u sklopu obeležavanja svetskod dana odrasta – Global Degrowth Day 2020.

Živimo u periodu koji su naučnici nazvali antropocen, po obimu uticaja koji čovek ostvaruje na planetu Zemlju. Klimatske promene postale su realnost i njihove posledice se već osećaju, dok se koncentracija ugljen dioksida u atmosferi približava tački kolapsa. Razlika između bogatih i siromašnih veća je nego ikada ranije u istoriji, dok se suočavamo sa šestim globalnim izumiranjem izazvanim od strane čoveka. 


Pandemija COVID-19 virusa dodatno je ogolila neodrživost i nehumanost globalnog sistema. Tokom pandemije na udaru su se našli i globalni lanci proizvodnje i snabdevanja hranom. Neodrživost proizvodnje hrane ogleda se i u tome da industrijska poljoprivreda koristi 75% obradive zemlje, a isporučuje samo 30% svetske hrane, dok mali farmeri hrane 70% svetske populacije, a koriste samo 25% obradive zemlje. Zato je potrebna promena paradigme i fokusiranje na lokalnu i održiviju hranu.

Preispitivanje i odbacivanje ideje eksponencijalnog rasta zasnovanog na profitu i promišljanje društvenih i ekonomskih alternativa jeste u srži samog odrast/degrowth teorije i pokreta. Prema jednoj od definicija odrast/degrowth se bazira na promeni načina upotrebe prirodnih resursa, ali i promeni društvenih odnosa prema radu, kapitalu, novcu kao i pitanju vlasništva, uz radikalnu demokratizaciju društva, sa ciljem stvaranja nove antikapitalističke ekonomije i društva u skladu sa prirodom.

Predrag Momčilović je student doktorskih studija na Geografskom fakultetu u Beogradu, član platforme za teoriju i praksu društvenih dobara “Zajedničko”, novinar portala “Mašina” i urednik portala za političku ekologiju “Okvir”. U svom istraživačkom radu bavi se prirodnim ograničiteljima rasta, društvenim aspektima klimatskih promena i alternativnim modelima organizovanja u proizvodnji hrane.

Platforma “Zajedničko” doprinosi izgradnji pravednog, ravnopravnog, solidarnog i održivog društva utemeljenog na praksama demokratskog učešća i kontrole, participativnog upravljanja, javnog, društvenog i zadružnog vlasništva, kao i ekonomije zasnovane na načelima samoorganizacije, saradnje i solidarnosti.

The event is finished.

Tags: ,

Date

06. jun. 2020.
Expired!

Time

18:00

Location

Omladinski centar CK13
Vojvode Bojovića 13, Novi Sad

Pristupite našoj Viber zajednici “Kulturna dešavanja u Srbiji” skeniranjem QR koda