pesme iz remonta

PESME IZ REMONTA – NASTUP I PROMOCIJA IZDANJA!

Autor: Daniel Kovač
Pevačka grupa: Kejti Kej, Jelena Jelić, Sandra Jevtovic Bugarin, Ivan Jevtović, Dušan Savić, Miroslav Karić, Daniel Kovač

U petak, 24.januara, povodom početka nove izlagačke sezone galerije Remont, predstavljamo atipičan muzički eksces začet i razvijan u Remontu tokom proteklih par meseci. Nastup Pesama iz Remonta planiran je za 20:30, a pozivamo da se sa okupljanjem i druženjem počne od 20 časova uz piće i razgledanje Remontovog Art Shopa koji ovim povodom takođe prezentujemo u osveženom izdanju.

Sa ponosom i zadovoljstvom najavljujemo ovaj atipičan, spontan, autentičan, samoorganizovan, autorsko-izvođački umetnički izraz finalno uobličen kao „Pesme iz Remonta“.

Prijatelji i saradnici Remonta, različitih branši i interesovanja, okupili su se oko ideje autora Daniela Kovača i kroz timsko, višeglasno delovanje su, u hodu aranžirali i raspevavali niz autorskih pesama. Jaki tekstovi i tematike, koje variraju od intimnih doživljaja savremenih desperadosa do teških, aktuelnih društvenih problematika bili su katarzična inspiracija za ceo tim koji je sarađivao.

Nastali muzički i prateći materijal prenesen je na USB stikove „Pesme iz Remonta“ (8GB) i biće dostupan, u ograničenom broju, u Remont Art Shopu za i posle večeri promocije.

U galeriji Remont, za vreme trajanja izložbe Uvek može surovije, izveo sam performans. Pevao sam i svirao na gitari neprekidno bez prestanka pesmu Bilo je smešno vreme tog dana. Čim se završi, počnem ponovo, kao živa pevajuća skulptura, džuboks sa samo jednom pesmom. Plan je bio da je ponavljam dok god izdržim. Posle dva i po sata počela je kriza, ali su se posetioci galerije Remont sami organizovali, počeli da pevaju sa mnom i na taj način pomogli da nastavim. U takvoj usijanoj atmosferi podrške i ludosti izdržao sam i četvrti sat sviranja dok nisu počele halucinacije, a na prstima pojavili plikovi i krv

Jesenji Orkestar je neka vrsta instituta za proučavanje pesama. Pesme, one za pevanje, to je ono što me jako zanima. Kako mogu da se prave, aranžiraju, izvode? Uvek me zavodi mogućnost da pronađem novi, zanimljivi način da napravim pesmu. Slučaj sa performansa u Remontu me je pogurao u očekivanom pravcu. Zamolio sam kustose galerije Remont Miroslava Karića i Mariju Radoš da mi pomognu da oformim pevačku grupu koja bi u samoj galeriji pevala i pravila pesme. Uslov je bio da to budu prijatelji galerije Remont.

Tako su nastale Pesme iz Remonta. Mića, Kejti, Sandra, Ivan, Jelena, Dušan i ja. Okupljali smo se u Remontu i pevali. Od oktobra do decembra smo osmislili i uvežbali repertoar i snimili album. Snimili smo pesme u jednom danu, odjednom, zajedno, kao u stara vremena. Celoj stvari smo prišli otvoreno. Nismo imali iskustva, ali smo učili. Ništa nismo očekivali, ali smo napravili. Dobra volja i spremnost na promene uvek pobeđuju. Snimci pesama su, čini mi se, dobar primer toga.

Album sa pesmama je pravljen u vreme velikog jubileja galerije Remont. Ona već dvadeset godina izlaže, pomaže i stvara umetnike i umetničku scenu u Beogradu i Srbiji. Remont je dragocena nezavisna institucija kulture koju treba negovati. Nadam se da će ove pesme skrenuti pažnju onih koji još nikada nisu bili u Remontu da dođu i vide šta se tamo dešava.

Daniel Kovač
U Beogradu, januar 2020.

Dođite da pevamo zajedno!

Vaši Remont tim & Pesme iz Remonta

The event is finished.

Date

24. jan. 2020.
Expired!

Time

20:00

Location

Galerija "Remont"
Maršala Birjuzova 7, Beograd

Pristupite našoj Viber zajednici “Kulturna dešavanja u Srbiji” skeniranjem QR koda