o čemu i zašto brinemo

Online konferencija “O čemu i zašto brinemo?”

Od 13. do 15. oktobra Omladinski centar CK13 organizuje online konferenciju “O čemu i zašto brinemo?

Omladinski centar CK13 organizuje trodnevnu online konferenciju “O čemu i zašto brinemo? Politika, ekonomija i etika brige u svetlu pandemije COVID-19”. Konferencija će se održati 13, 14. i 15. oktobra putem Zoom platforme, a imaćete prilike da je pratite uživo preko Facebook stranice i Youtube kanala Crne kuće.


Cilj konferencije je da se pruži alternativni pogled na mogućnosti razumevanja i rešavanja krize koju je pandemija COVID-19 dodatno produbila ili učinila vidljivijom. Kroz seriju razgovora, istaknuće se mnogostruki aspekti ove krize: politički, etički, socijalni, ekonomski, ekološki i drugi, sa namerom da se afirmišu alternativna mišljenja i prakse, koje najčešće ne korespondiraju ili su kritički nastrojene prema vladajućim uverenjima i praksama, državi i logici prakse državnih institucija, vlasti i interesima vlasti, ekonomskom sistemu eksploatacije, dominantnim ekspertizama i nedijaloškom mišljenju i tumačenju krize.

“Istraživanje i zastupanje alternativa naspram utvrđenom i vladajućem ima za cilj širenje polja razumevanja situacije koja se tiče svih nas. Namera konferencije je da krizu razumemo kao svojstvenu našim društvima, državama i ekonomijama koje, u situaciji političke, ekonomske i ekološke nestabilnosti i neizvesnosti, reaguju prvenstveno interesom održivosti postojećeg sistema i odnosa moći u društvu, i to jednako kroz opskurantističke ili progresivističke mantre, i putem autoritarnih i sve nasilnijih tehnika kontrole, vladanja, nadziranja i militarizacije.” – kaže Ozren Lazić iz CK13. 

Suočavanje sa perspektivom društvene i biološke neizvesnosti ogolila je našu ranjivost, koja se ispoljava u zabrinutosti. Budući da održivost i dominacija vladajućeg sistema počiva na negiranju i potiskivanju ranjivosti kao simptoma društvene patnje, interes brige nije poželjan u vladajućim praksama. Upravo je odatle briga bila prepoznata i afirmisana kao radikalna i subverzivna politička praksa, poručuju organizatori.

“Ovom serijom razgovora želimo da se podsetimo, u kontekstu situacije globalne uvezanosti naših ranjivosti, da je osećaj zabrinutosti odgovaranje života, koji se u teorijama i praksama brige artikuliše i razvija kao političko delovanje, u pravcu kreiranja drugačije stvarnosti.” – kaže Borislav Prodanović iz CK13.  

PROGRAM:

Utorak, 13.10. | 18č | Politika

– Adriana Zaharijević – Pojedinac u pandemiji
– Srđan Đurović – Politika i kriza COVID-19: briga, strah i socijalna pravda
– Gordan Bosanac – Politika brige
– Andrea Milat – Dijalektika klime i politike

Sreda, 14.10. | 18č | Ekonomija i rad

– Nela Porobić Isaković – Društvena transformacija na temeljima feminističke političke ekonomije: lokalne i globalne perspektive
– Lejla Gačanica – Ostanite kod kuće (ili kako smo kreirali novu radničku stvarnost u vreme COVID-19)
– Sonja Avlijaš – Žene, rad i briga
– Goran Jeras – Zašto (ne)treba brinuti o novcu: Kako etično bankarstvo može biti dio rješenja za vrijeme krize?

Četvrtak, 15. 10. | 18č | Etika

– Darko Suvin – Briga ili nasilje
– Hrvoje Jurić – Briga i skrb: etička značenja i socijalno političke implikacije
– Maja Uzelac – Na rubu etike brižnosti
– Karmen Ratković – Previše etike u etici brižnosti?

Ovaj događaj se realizuje u okviru projekta “Svakodnevno je političko: repolitizacija i demokratizacija društvene svakodnevice kroz javnu reč, edukaciju i aktivizam” koji sprovodi Omladinski centar CK13, a koji su podržali Fondacija za otvoreno društvo, Srbija i National Endowment for Democracy, USA.

Date

13. - 15. okt. 2020.
Expired!

Time

18:00

Pristupite našoj Viber zajednici “Kulturna dešavanja u Srbiji” skeniranjem QR koda