čukarički likovni salon

Kolektivno tradicionalna izložba: 32. Čukarički likovni salon

Čukarički likovni salon Galerije `73 je tradicionalna likovna manifestacija koja se održava više od tri decenije. O koncepciji Salona odlučuje Umetnički savet galerije, sastavljen od priznatih stručnjaka u oblasti likovnih umetnosti. Namera organizatora ove izložbe jeste da okupi autore dobre reputacije na beogradskoj likovnoj sceni.

Na ovogodišnji Salon pozvani su su da izlože svoje radove: Ivana Vidić,  Nikola Vukosavljević, Šemsa Gavrankapetanović, Selma Đulizarević, Žolt Kovač, Vladimir Komad, Nebojša Lazić, Vladimir Lalić, Vladan Ljubinković, Mirjana Maoduš, Milan Cile Marinković, Predrag Ferdo Mikalački, Vladimir Milanović, Dragan Mileusnić, Vukašin Milović, Miodrag Mlađović, Saša Montiljo, Borislava Nedeljković Prodanović, Milivoj – Miško Pavlović, Saša Pančić, Mihailo Petković, Dušan Petrović, Ivona Pleskonja, Petar Radlović, Simonida Rajčević, Jovan I. Rakidžić, Branko Raković, Miroljub Filipović Filimir i Tijana Fišić.

Izložba će biti otvorena do 14. januara 2020. godine

„Zaslužni za opstajanje Čukaričkog salona trude se da ga učine korisnim i zanimljivim za umetnike, kritičare, teoretičare, istoričare i ljubitelje umetnosti. Zato je više puta menjao koncepciju, ali ne i crvenu nit umetnosti u svim njenim složenim i razuđenim oblicima.  Pružao je i širi i uži pogled na stvaralaštvo  autora  sa opštine po kojoj se zove, zatim sve više i na domete najzapaženijih na samostalnim izložbama i zajedničkim likovnim smotrama tokom tekuće godine u Beogradu. Povremeno se svodio na autorske izložbe stručnjaka koji su dela birali po savesti, znanju i estetičkim postulatima. Oni su nastojali da okupe istaknute autore čija su ostvarenja u vrhovima srpske umetnosti, a zajednički imenitelj im je život, duži ili kraći boravak, stvaranje ili posao na Čukarici.  Poslednjih godina čast i obavezu da odlučuju o izlagačima dobili su članovi Umetničkog saveta. Oni to čine sa odgovornošću objektivno subjektivnih ili subjektivno objektivnih posmatrača koji žele da ustale visoke kriterijume i kvalitet ove tradicionalne smotre. Nažalost, ne zavisi sve od njih. Oni su suočeni sa nepristajanjem pojedinaca koji precenjuju sebe, a potcenjuju sve što se ne dešava u njima omiljenim galerijama u strogom centru Beograda. Srećom, najbolji su, kao duhovno najuzvišeniji, najskromniji i najspremniji za saradnju i ne odbijaju poziv. Svesni sopstvenih vrednosti i obaveze da neguju umetnost, koristimo jedini cilj iz Pravila Društva srpskih umetnika Lada, usvojenih pre sto deset godina, oni ne pitaju sa kim izlažu i ne postavljaju nemoguće uslove nego omogućavaju svojim delima susret sa zainteresovanima, odnosno pravi početak  i, istovremeno, produžetak hoda kroz vreme.

Ovogodišnji Čukarički salon nastao je spontanim predlozima svakog člana Umetničkog saveta.  Taj postupak, nenaučan i blizak nadrealističkom automatizmu, sigurno je izostavio mnoge čije bi tvorevine mogle da se nađu u svakom najselektivnijem  pregledu. Međutim, neki pozvani nisu želeli ili mogli da izlažu. Odluke su uslovljene namerom da oni koji su izlagali prethodne godine ne učestvuju ove, isto tako i neophodnošću da se ne zatvara u uske lokalne okvire, nego sagledaju uzleti onih koji to zaslužuju bez obzira odakle su. Takvo usmerenje je skoro nemoguće zbog teškoća oko troškova transporta, ali od njega se ne odustaje.

S obzirom da Galerija ’73 redovno predstavlja radove mladih na godišnjoj smotri Pogledi, Čukariki salon je pretežno otvoren za one dobro poznate, ovenčane nagradama i priznanjima, u naponu snage i doajene, a od nedavno i za članove Umetničkog saveta. Odlučeno je da poslednje navedeni moraju da učestvuju kao reperi za upoređivanje ličnog i opšteg, da bi se podsetilo na to što stvaraju i traže od drugih, takođe shvatila njihova pravednost, odnosno spremnost da prihvate drugačije poetske i estetičke stavove. Zato se sada predstavlja i skulptura nedavno preminulog Dragana Mileusnića, ne samo člana Umetničkog saveta nego i jednog od osnivača Galerije ’73 i odličnog vajara, laureata brojnih odličja.   

Članovi Umetničkog saveta biraju izlagače, a oni svoja dela. Stoga sami snose i odgovornost i zaslugu za to kako su se predstavili. Konačan izgled izložbe iznenađenje je, najčešće vrlo prijatno, za one koji su doprineli njenom uobličavanju. 

Čukarički salon omogućava upoznavanje sa najrazličitijim likovnim disciplinama, poetikama, pravcima, pokretima i trendovima aktuelnim u svetu i kod nas, čak i sa opusima onih koji im se opiru i idu svojim usamljenim stazama.  Na njegov obim utiče ograničen galerijski prostor. Presudan značaj daju mu sami umetnici. Oni pokazuju svoje uzlete i  doprinose ugledu srpske umetnosti i Galerije ’73 koja četrdeset šest godina privlači pažnju raznovrnošću i vrednošću programa. “ (Ljubica Miljković, istoričar umetnosti)

The event is finished.

Date

18. dec. 2019. - 14. jan. 2020.
Expired!

Time

19:00

Cost

Ulaz besplatan

Location

Galerija '73
Požeška 83a, Beograd

Pristupite našoj Viber zajednici “Kulturna dešavanja u Srbiji” skeniranjem QR koda