Gimnastičar u kvadratu i krugu Vladan Ljubinkovic, bez naziva, akril na panelu, 81,5x68cm, 2005

IZLOŽBA | Vladan Ljubinković – “Gimnastičar u kvadratu i krugu”

U četvtrtak, 9. februara u Galeriji 73 (Požeška 83 a, Banovo Brdo), biće otvorena izložba slika  “Gimnastičar u kvadratu i krugu” (Gimnastis se tetragono kai kiklo), autora Vladana Ljubinkovića.

Crtež na kome se jasno vide ispisane reči: citatum, citatis, citator… citare je moto izložbe gde se umetnik poziva na crtež Leonarda Da Vinčija. U podnaslovu se mogu pročitati reči: umetnost, kopija, citat, original, reciklaža i plagijat, koje decidnije ukazuju na koncept izložbe.

Naziv izložbe glasi “Gimnastis se tetragono kai kiklo”, što u prevodu sa grčkog znači “Gimnastičar u kvadratu i krugu”. Da Vinčijev crtež čoveka u kvadratu i krugu je osnova na kojoj Ljubinković gradi koncept gde spaja nespojivo: Leonardovog čoveka i strip junaka Betmena. Pitanje je logično, da li crteže odraditi u maniru Da Vinčija i kopirati original ili pronaći model u savremenoj kuturi, dovoljno ikoničan koji zadovoljava postavljen zahtev. Pop kultura nudi odgovarajuće rešenje u vidu strip junaka Betmena, ali realizacija ciklusa je uslovila razdvajanje pozicije čoveka u kvadratu od pozicije čoveka u krugu. Na taj način nastaju dva različita crteža koja međusobnom kombinatorikom omogućavaju nekoliko desetina novih crteža.

Rad na ciklusu istražuje umetničko značenje pojmova: plagijat (lat. plagum), kopija (lat. copia) i citat (lat. citatum). Ponavljanjem istog motiva levom i desnom rukom umetnik dodatno ispituje vizuelne aspekte pojma “citata”. Takvim postupcima dvosmerno istrazuje izabrane pojmove i u tom sadejstvu filosofskih, istorijskih i likovnih citata, zaokružuje sopstvenu misao.

Vladan Ljubinković (rođen 1951. u Mladenovcu, Srbija), akademski slikar, redovni profesor u penziji Arhitektonskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu. Diplomirao 1975. godine na Fakultetu likovnih umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu. Na istom fakultetu je i magistrirao 1981. godine. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) od 1976. godine i Društva za estetiku arhitekture i vizuelnih umetnosti Srbije (DEAVUS) od 2008. godine. Godine 1974. počinje izlagačku aktivnost i učestvovao je na brojnim grupnim izložbama, a priredio je devetnaest samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je Velike nagrade Asocijacije srpskih arhitekata (ASA) za skulpturu “Olovo i krv”, 2019. godine.

Izložba će trajati do 21. februara 2022. g.

The event is finished.

Date

09. - 21. feb. 2023.
Expired!

Location

Galerija '73
Požeška 83a, Beograd

Pristupite našoj Viber zajednici “Kulturna dešavanja u Srbiji” skeniranjem QR koda