sava rupić

Izložba slika trebinjskog umetnika Save Rupića u Galeriji `73

U Galeriji `73 će u četvrtak, 03. oktobra 2019. g, sa početkom u 19:00 časova, biti svečano otvorena samostalna izložba slika autora Save Rupića.

Rupić je Akademiju Umetnosti završio u Novom Sadu, a trenutno radi na Akademiji likovnih umetnosti u Trebinju.  Iako slika već duže od dve decenije u svojoj umetnosti uvek ostavlja mesta za nešto istraživačko i nešto novo. Rupić kaže da kroz slikarstvo nastoji da sačuva radost i najlepša osećanja, a raduje ga, kaže, kada njegova umetnost nekoga učini srećnim. U Galeriji `73 izložiće tridesetak radova različitih formata, rađenih u tehnici ulje na platnu.  Inspirativno polazište umetnik pronalazi u ambijentu odakle je i potekao, tako da je svaka njegova slika inspirisana trebinjskim koloritom i hercegovačkim kamenom .

O pejzažima Save Rupića, koji su dominantan motiv na njegovim slikama, Dragan Čihorić, istoričar umetnosti i autor teksta za katalog, između ostalog je rekao: „Ničega repetitivnog nema u slikama Sava Rupića i to jeste karakteristika koja u jednom mahu pleni. Svestan kompleksne prirode sveta koji nas okružuje i njegove rastresitosti i gotovo enigmatične neuhvatljivosti, odlučio je da odgovori posebno podešenom poetikom. Polazeći od pretpostavke integralno uređenog pejzaža, analitičkoj demontaži delikatno je i odlučno podvrgnuo sve radne činjenice vlastitog prosedea. Ništa nije ostalo sigurno ili skriveno u nekakvoj inertnoj pozadini“.

Savo Rupić rođen je u Zagori kod Trebinja 1963. godine. Višu školu likovnih i primenjenih umetnosti završio u Beogradu kod profesora Zdravka Vajagića, Akademiju Umetnosti u Novom Sadu na slikarskom odseku kod profesora Jovana Rakidžića i master studije – slikarstvo na ALU Trebinje. Pored klasičnog uljanog slikarstva izražava se u mozaiku i akvarelu. Član je ULUBIH-a od 2005 godine. Živi u Trebinju i radi kao docent na predmetima mozaik i mural na ALU Trebinje. Do sada je imao 29 samostalnih izložbi.

Izložba će trajati do 16. oktobra 2019. g.

The event is finished.

Date

03. - 16. okt. 2019.
Expired!

Time

19:00

Cost

Ulaz besplatan

Location

Galerija '73
Požeška 83a, Beograd

Pristupite našoj Viber zajednici “Kulturna dešavanja u Srbiji” skeniranjem QR koda