Slika Gojka Varde

Izložba slika Gojka Varde u Galeriji `73

Izložba slika Gojka Varde, doajena srpskog i jugoslovenskog dizajna, jednog od osnivača beogradske Škole za dizajn i dugogodišnjeg profesora na Beogradskoj politehnici,  biće otvorena u četvrtak 24. februara u 19 časova u Galeriji ’73 (Požeška 83 a, Banovo brdo).

Gojko Varda rođen je 1936. g. u Beogradu. Godine 1955. završio je gimnaziju, a 1960 je diplomirao na Odseku za unutrašnju arhitekturu na Akademiji za primenjene umetnosti u Beogradu. Od studentskih dana sve do danas, Varda ne prestaje da se usavršava. Posvećenost poslu činila ga je vrsnim industrijskim dizajnerom, o čemu svedoče brojna priznanja i nagrade koje je dobio, kao i članci u kojima se pisalo o njegovom radu. Već 1963, na Pariskoj izložbi dizajna, dobija nagradu – plaketu „Žak Vijeno“za dizajn zidnog sata INSA. Kao vrstan majstor, pretežno je sam izrađivao modele za svoje predmete, budući da dobro poznaje tehnologiju materijala.

Fordovu stipendiju za dizajn dobio je 1963. godine, na konkursu Instituta za internacionalno obrazovanje (I.I.E. – Institute of International Education) iz Njujorka. To putovanje mu je omogućilo da se upozna i sarađuje sa značajnim imenima arhitekture i dizajna iz sveta i kod nas (Charles Eams, Ludwig Mies Van Der Rohe, Niko Kralj…)

Doprinos Gojka Varde ne ogleda se samo u dizajnu, već i u osnivanju škole i obrazovanju mladih dizajnera. Naime, on je jedan od osnivača Škole za industrijski dizajn, danas Škole za dizajn na Dedinju, prve takve srednje škole za primenjenu umetnost u svetu. Gojko Varda je od 1964. bio profesor i šef Odseka industrijskih proizvoda, a od 1972. preuzeo je funkciju direktora Škole, gde je svojim radom doprinosio sve do odlaska u penziju. Posle toga, predavao je i na Akademiji za dizajn, a zatim i na Beogradskoj politehnici, sada Akademiji tehničkih strukovnih studija. Ova ustanova uvela je i nagradu za dizajn „Gojko Varda“ – koja se dodeljuje najboljem studentu generacije.

Gojko Varda se poslednjih petnaestak godina bavi slikarstvom. U Galeriji `73 biće predstavljene slike na kojima dominiraju floralni i animalni motivi koji su izrađeni uglavnom od postojećih, pretežno industrijski napravljenih predmeta i materijala, koji u ovim kompozicijama dobijaju potpuno drugo i sasvim novo značenje. Drvo, plastika, kanapi, metali, staklo, perle, vinjete i tkanine, pored boja, redovan su sastav njegovih slika.

Izložba će trajati do 8. marta.

The event is finished.

Date

24. feb. 2022. - 08. mar. 2022.
Expired!

Location

Galerija '73
Požeška 83a, Beograd

Pristupite našoj Viber zajednici “Kulturna dešavanja u Srbiji” skeniranjem QR koda