Mladost u šezdesetim

Izložba Mladost u šezdesetim

Umetnici/e: Milica Đorđević, Slobodanka Milošević, Vojislav Nedeljković, Sreten Vuković i Uroš Pavlović
Kustoskinja: Slađana Petrović Varagić

„Mladost u šezdesetoj“ je višegodišnji kolektivni istraživačko-umetnički projekat grupe umetnica, umetnika i kulturnih radnika koji se bavi istraživanjem emancipatorskih poduhvata jedne zajednice, sagledane kroz procese nastanka, razvoja i nestanka njene najveće fabrike tekstila – „Mladosti“.


Posleratna industrijalizacija društva u bivšoj Jugoslaviji stvorila je specifične načine života, uticala na afirmaciju i emacipaciju žena untar manjih patrijarhalnih i ruralnih sredina. Fabrika „Mladost“ u Požegi, poput brojnih fabrika širom Jugoslavije, predstavljala je osoben socijalistički mikrokosmos, stvarajući među svojim radnicama specifičan osećaj pripadnosti, solidarnosti i važnosti sopstvene uloge u sveopštem razvoju društva. Kasniji procesi deindustrijalizacije i zatvaranja fabrika degradirali su decenijama uspostavljane vrednosne okvire, a generacije radnica koje su nosile borbu za status „radne žene”, danas bolno prihvataju saznanje da njihova žrtva nema vrednost za današnje i buduće generacije.

Tragajući za vremenom mladosti projekat „Mladost u šezdesetoj“ transponuje sećanje na emacipatorske poduhvate posleratnog jugoslovenskog perioda u polje savremene umetnosti, nastojeći da u današnjem kontekstu dekodira kulturno nasleđe jedne mikrozajednice i otvori prostor kritičkog razmišljanja unutar postojeće sociokulturne stvarnosti.

Na izložbi „Mladost u šezdesetim“ biće predstavljeni radovi umetnika i umetnica iz Požege – Milice Đorđević, Slobodanke Milošević, Vojislava Nedeljkovića, Sretena Vukovića i Uroša Pavlovića. Kustoskinja izložbe i autorka projekta je Slađana Petrović Varagić.

Biografije članova kolektivnog projekta „Mladost u šezdesetoj“:

Slađana Petrović Varagić, istoričarka umetnosti. Diplomirala na Filozofskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu, na odseku za istoriju umetnosti. Magistrirala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na grupi Studije Filma i medija. Kustoskinja i producentkinja u oblasti vuzelnih umetnosti i filma.

Milica Đorđević, fotografkinja i vizuelna umetnica. Diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, na ateljeu za fotografiju, u klasi profesora Branimira Karanovića. Izlagala više puta samostalno, kao i na kolektivnim domaćim i međunarodnim izložbama. Nagrađivana Specijalnom nagradom Kulturnog centra Beograda, Zlatnom medaljom Međunarodnog salona fotografskih minijatura u Beogradu, Pohvalom za fotografiju na manifestaciji Dani fotografije u Srbiji, kao i Prvom nagradom 26. Užičkog likovnog regionalnog salona 2014. i Trećom nagradom 30. Užičkog regionalnog salona (Gradska galerija Užice).

Slobodanka Milošević, vizuelna umetnica. Diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na odseku grafika 2012. godine, gde je 2014. završila i master studije iz oblasti crtanja. Samostalno je izlagala 2013. godine u Gradskoj galeriji Požega kao i na više od 30 koletivnih izložbi. Član je centra za vizuelna istraživanja „Krug“. Radovi joj se nalaze u kolekciji Kulturnog centra Požega (otkup Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije).

Vojislav Nedeljković, vizuelni umetnik. Diplomirao je 2006. na Fakultetu umetnosti u Zvečanu, likovni odsek, smer grafika u klasi profesora Zorana Jovanovića Dobrotina. Izlagao jedanaest puta samostalno i realizovao više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Istražuje u različitim oblastima vizuelne umetnosti. Pored crteža, kojim se najčešće bavi, izražava se kroz slikanje, video umetnost i prostorne instalacije. Uz vizuelnu umetnost, još se bavi kulturnim aktivizmom, pedagoškim radom i muzikom. Učestvovao je u realizaciji niza kulturnih projekata i član je nekoliko strukovnih udruženja.

Sreten Vuković, vizuelni umetnik, snimatelj, montažer. Radio je za više televizijskih i produkcijskih kuća u zemlji i inostranstvu, kao i na više filmskih projekata. Izlaganje je započeo 2015. godine, samostalnom izložbom fotografija u Gradskoj galeriji Požega, nakon čega je učesvovao na brojinim izložbama i festivalima u Norveškoj i Srbiji (13. Bijenale minijature Gornji Milanovac; Festival Videomedija 2019, Novi Sad; Festival Videopark, Galerija Reflektor Užice, 2019 Užice; Trijanle proširenih medija „Rekonekcija“ ULUS, 2019, Beograd i sl.)

Uroš Pavlović, vizuelni umetnik, grafički dizajner i ilustrator. Diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na grafičkom odseku. Učestvovao je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i likovnih kolonija i rezidencija. Više puta je nagrađivan. Radovi su mu zastupljeni u Telenor kolekciji, kolekciji Kulturnog centra Požega (otkup Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije) i više privatnih kolekcija.

O „Mladosti“:

Fabrika „Mladost“ trikotaža i konfekcija Požega bila je jedna od većih i značajnijih fabrika tekstila na tržištu nekadašnje Jugoslavije. Sve do kraja osamdesetih godina 20. veka upošljavala je oko 1200 radnica/ka i bila je „najuspešnija radna organizacija u požeškoj opštini i jedna od boljih među konfekcionarima Srbije“, kako su pisale Večernje novosti 1988. godine. U proizvodnom objektu koji se prostirao na 8500 m2 nalazile su se stotine šivaćih mašina na kojima su radile žene iz Požege i okoline, šijući tekstilne proizvode za jugoslovensko tržište i izvoz (SR i DR Nemačka, Holandija, Poljska, Mađarska, Čehoslovačka). Kraj 2007. godine „Mladost“ je dočekala u dugovima i sa svega deset radnika. Privatizovana je 2008. godine. Nekadašnja „šivara“ – najveća proizvodna hala „Mladosti“ danas je kineski tržni centar.

Izložba će biti otvorena do 30. juna 2020.

The event is finished.

Date

16. - 30. jun. 2020.
Expired!

Time

20:00

Location

SKC Kragujevac
Radoja Domanovića 12, Kragujevac

Pristupite našoj Viber zajednici “Kulturna dešavanja u Srbiji” skeniranjem QR koda