ArchiWar: Priče i sećanja o genocidu u Srebrenici

Izložba Jelene Jaćimović „ArchiWar: Priče i sećanja o genocidu u Srebrenici”

Vojvođanski građanski centar vam predstavlja izložbu Jelene Jaćimović „ArchiWar: Priče i sećanja o genocidu u Srebrenici“, koja će biti otvorena u Novom Sadu, 3. novembra 2020. u 19h u Omladinskom centru CK13.
 
Kroz autorkinu analizu iz arhiva sudskih dokumenata, video materijala, fotografija, kao i priča koje Memorijalni centar Srebrenica, kao i mnogi mediji, i dalje beleže, izložba se bavi prikazom ličnih priča. Cilj je preneti priče i iskustva žrtava, preživelih i njihovih porodica kroz ilustracije koje se ne bave počiniocima i krivcima.

 

Izložba radova Jelene Jaćimović je jedan vid otpora protiv dominantne politike sećanja u Srbiji zasnovane na nacionalizmu i militarizmu koja se ogleda u negiranju ratnih zločina i genocida počinjenih od strane srpskih snaga, glorifikaciji osuđenih ratnih zločinaca i vojske, kao i instrumentalizaciji srpskih žrtava.

 

Inspiracija autorke je priča Amre Begić Fazlić, žene koja je preživela genocid u Srebrenici i koja radi u Memorijalnom centru Potočari, čiji su otac i deda ubijeni u julu 1995. godine. Njena priča o snu u kome traži kosti svoga oca, o bebi Fatimi, najboljem drugu, komšijama, porodici, naviknutosti na smrt, ocu i Srebrenici jedna je od mnogih ličnih iskustava koja se moraju saslušati i nikad ne zaboraviti.

 

Na sajtu archiwar.com šira javnost će imati priliku da pogleda radove, pročita priče o istim, ali i da doprinese širenju svesti kroz bilo kakav vid stvaralaštva koji bi na sajtu nakon izložbe bio objavljivan. To važi najviše za umetnike/ce i pojedince/pojedinke/grupe koji i sami/e žele da stvaraju nešto slično i da nastave tamo gde je projekat ArchiWar započet.

 

Plan je da platforma raste u održiv medijum koja će na digitalni i interaktivni način predstavljati različite sadržaje vezane za oružane sukobe devedesetih godina i istovremeno pružiti prostor za delovanje pojedincima i pojedinkama.

O autorki:
Jelena Jaćimović je ilustratorka, dizajnerka i aktivistkinja. Završila je osnovne i master studije na FPU u Beogradu, na odseku Grafika i knjiga. Učestvovala je u nekoliko projekata koji se tiču obrazovanja i razvoja dece i mladih (projekat Škograd, UNICEF, Oxfam, Filozofski fakultet u Beogradu), sarađuje sa kolektivima Befem, Žene u crnom, Inicijativa Ne davimo Beograd, Ulice za bicikliste, Kontrast izdavaštvo, dnevni list Danas i magazin Liceulice. Dobitnica je Befem nagrade za aktivistički dizajn za 2019. godinu.

Izložba je nastala u saradnji sa Fondom za humanitarno pravo, uz podršku Rekonstrukcije ženskog fonda, kroz program Specijalni fokus.

 

Izložba će biti otvorena 3. novembra od 19h, a biće dostupna i u 4. i 5. novembra u periodu od 17 do 22h.

Broj ljudi koji mogu da borave u izložbenom prostoru je ograničen na 30, a nošenje maski u zatvorenom prostoru je obavezno.

The event is finished.

Date

03. - 05. nov. 2020.
Expired!

Time

19:00 - 22:00

Location

Omladinski centar CK13
Vojvode Bojovića 13, Novi Sad

Pristupite našoj Viber zajednici “Kulturna dešavanja u Srbiji” skeniranjem QR koda