čuvari naslovna

Izložba “Čuvari 8+8+8”

Izložba slika, crteža i skulptura “Čuvari 8+8+8”, autorke Snežane Vujović Nikolić biće otvorena 20. avgusta od 19. 00 časova u
KS Svilara, Velika sala.
Izložbu možete posetiti do 27. avgusta.
U prostorijama Kulturne stanice Svilara dozvoljeno je prisustvo maksimalno 10 ljudi, uz poštovanje propisane distance i obavezno nošenje maski. Prenos otvaranja izložbe možete ispratiti uživo na Fejsbuk stranicama Kulturne stanice Svilara i Studentskog kulturnog centra Novi Sad.


O izložbi

Dr Zoja Bojić
Čuvari Snežane Vujović Nikolić je korpus slika, crteža i skulptura koji prikazuju likove njenih ličnih čuvara i čuvara zajednica u njihovom pojavnom obliku. Ovi radovi u sebi nose primordijalna i arhetipska značenja koja svako od nas po nekoj iskonskoj volji ume da prepozna i identifikuje. Čuvari izranjaju iz sveta mita i kroče u svet stvarnosti da nas, uvek na oprezu, štite i čuvaju, da stražare. Njihovi likovi su dragi. Njihovo prisustvo je dragoceno i čini nas spokojnim. Kako sama umetnica kaže „oni nas štite od iskušenja.“
Priroda čuvara potiče iz domena duše. Oni su potvrda da isto kao što postoji kolektivni duh tako postoji i kolektivna duša. Naša pojedinačna lična iskustva deo su te ogromne kolektivne tvari od koje su sačinjeni naši čuvari. Oni potiču iz našeg postojanja i iz našeg iskustva i vraćaju nam se, prepoznatljivi iako nevidljivi kao duša, da brinu o nama. Trenutak prepoznavanja njihovog prisustva je, prema rečima umetnice, izvor najveće radosti.
Intuitivnije i prirodnije nego drugi, umetnici uspevaju da vide i prepoznaju čuvare. Snežana Vujović Nikolić ih materijalizuje u više dimenzija i predstavlja ih u mnogim njihovim oblicima.
Na ovoj izložbi koja je sveobuhvatna in situ instalacija kao u seriji ogledala ocrtavaju se obrisi telesnosti naših čuvara. Iz ovog korpusa radova slike, koje mahom potiču iz 2012. i 2013, i crteži koji su izrađeni 2011, izlagani su ranije, u 2012. i 2014. Ove godine likovi čuvara ohrabrili su se da steknu i punu materijalnu formu skulptura. Čuvari su osvojili treću dimenziju i time iz magnovenja, gotovo deceniju pošto su se ukazali na prvim crtežima, izašli u opipljivi fizički svet.
Iako su neki od čuvara od milošte nazvani imenima, kao što su to Prometej, Posejdon ili Igrač, ili i nadimcima, ovaj korpus radova predstavlja bića čiji je neprikosnoveni zadatak da nas bez naše posebne volje čuvaju i štite i koji su shodno tome imenovani ne pojedinačno već svojom kategorijom. Međusobno su različiti, čak i kada su na istom zadatku kao što su oni raspoređeni da čuvaju noćnu stražu. Njihova materijalizacija u crtežu odgovara onoj u slikama, ali tek u skulpturi stiču svoj potpuni oblik. Obojene, kao što se veruje da su bile i starogrčke, ove skulpture predstavljaju solidni, materijalni i fizički oblik onih koje predstavljaju u tom određenom trenutku. Iako srazmerno malih dimenzija, ove skulpture imaju monumentalni karakter pošto velike duše mogu da stanu u majušni prostor.
Ulazeći u prostor ove izložbe u kojoj smo namah okruženi svojim čuvarima, svojim dušama, iznenađujemo se susretima i radujemo se njima, prepoznajući i voleći naše čuvare.

The event is finished.

Date

20. - 27. avg. 2020.
Expired!

Cost

o

Location

Svilara - Kulturna stanica
Đorđa Rajkovića 6b, Novi Sad

Pristupite našoj Viber zajednici “Kulturna dešavanja u Srbiji” skeniranjem QR koda