tamna strana čokolade

Film “Tamna strana čokolade” u CK13

U četvrtak, 4. juna od 21 čas u Omladinskom centru CK13 održaće se projekcija filma: Tamna strana čokolade.

Povodom Međunarodnog dana dece žrtava nasilja u Omladinskom centru CK13 biće održana projekcija dokumentarnog filma „Tamna strana čokolade“. Ovaj film istražuje izrabljivanje dečjeg rada i trgovinu decom u međunarodnoj industriji čokolade.


Većina ljudi uživa u slatkom ukusu čokolade bez razmišljanja o njenoj proizvodnji, a najveći deo čokolade koja se prodaje u svetu rezultat je rada dece robova. Ovaj neplaćeni rad doprinosi vrtoglavom usponu industrije čokolade koja vredi 90 milijardi američkih dolara.

Industrija čokolade je optužena za sistematsko prikrivanje trgovine decom, korišćenje dečjeg rada i ropstvo na plantažama kakaa u Zapadnoj Africi. Uzroci dečjeg rada su pre svega ukorenjeni u siromaštvu, nastalom kao posledica društvenih i ekonomskih nejednakosti, kao i tržišnog nadmetanja između zemalja i kompanija koje se bore za prednost na svetskim tržištima uz pomoć jeftine i/ili neplaćene radne snage.

Danski istraživački novinar Miki Mistrati, autor filma “Tamna strana čokolade”, bavi se plantažama kakaa na Obali Slonovače koja je vodeći svetski proizvođač kakaa i opskrbljuje neke od najvećih kompanija poput Nestle i Mars.

Projekcija će se održati u bašti Omladinskog centra CK13, ukoliko vremenske prilike to dozvole, a obezbeđen je prevod na naš jezik. Ulaz je besplatan.

The event is finished.

Date

04. jun. 2020.
Expired!

Time

21:00

Cost

Ulaz besplatan

Location

Omladinski centar CK13
Vojvode Bojovića 13, Novi Sad

Pristupite našoj Viber zajednici “Kulturna dešavanja u Srbiji” skeniranjem QR koda