estam

ESTAM FESTIVAL

Ovogodišnji ESTAM WORLD MUSIC FESTIVAL biće održan u skladu sa novonastalom situacijom u skraćenom obimu, 4. decembra. Obeležiće ga egzotični instrumenti poput iranskog zarba i indijskog saroda. Imaćemo priliku da čujemo trio porodice Čemirani i sastav Mandala koji čine Sudešna Batačarja i Rastko Obradović.

Trio Chemirani, koga čine Djamchid, Keyvan i Bijan Chemirani – zarb, daf, saz.
Klasični persijski bubanj, ZARB, nastao je u severnom Iranu, pre putovanja preko Afrike i Azije, gde je postao popularan među muzičarima iz Turske, Istočne Evrope i Severne Afrike. Jedan od glavnih bliskoistočnih instrumenata, udaraljki, takođe se smatra i melodijskim instrumentom čije su kombinacije melodije i ritma neograničene…

Mandala će nastupiti na ovogodišnjem duet koji su napravili Sudeshna Bhattacharya i Rastko Obradović.
Sudeshna Bhattacharya neguje bogatu tradiciju severnoindijske klasične muzike. Njen instrument je SAROD koji je dug više od jednog metra, ima devetnaest žica, potomak srednjeazijskog rabinskog instrumenta, koji je pre sedam generacija modifikovan da odgovara više indijske muzike.
Sarod, i muzika svirana u Indiji, prenose se sa oca na sina, što znači da je vrlo malo ženskih muzičara u zemlji. U svetu su poznata samo tri instrumentalista, a Sudešna je jedna od njih. Do sada je njenu muziku upoznala publika u Indiji, Francuskoj, Norveškoj, Portugaliji, Engleskoj, Alžiru, Španiji, Italiji, Izraelu, Belgiji, Grčkoj, Švajcarskoj, Mađarskoj, Monaku, Maroku, Tajlandu, Danskoj, Rumuniji i Švedskoj.
Trenutno živi u Norveškoj, gde je od 2015. godine univerzitetski predavač za studente master studija na Norveškoj akademiji za muziku.
Rastko Obradović, saksofonista koji je završio studije u Oslu i novu snagu na evropskoj džez sceni, nastupio je sa kvartetom u Kragujevcu i poznat je po delu naše publike. Ukrašen je autentičnim i očaravajućim tonom koji je otvorio vrata saradnje iskusnim muzičarima iz zemlje i inostranstva.


Link do događaja možete naći na Facebook stranici SKC Kragujevac.

The event is finished.

Date

04. dec. 2020.
Expired!

Location

Online

Organizer

SKC Kragujevac

Pristupite našoj Viber zajednici “Kulturna dešavanja u Srbiji” skeniranjem QR koda