Drugi Vikend Vračarskog filma

Drugi “Vikend Vračarskog filma”

Božidarac vas poziva na drugi ”Vikend Vračarskog filma” od 23. do 24. avgusta u parku vojvode Petra Bojovića (preko puta kafane Kalenić). Kroz filmove se podsećamo na najlepši glumački par stare Jugoslavije Milenu Dravić i Dragana Nikolića koji su ujedno bili i Vračarci.

Program kreće u petak sa početkom u 20:30h sa Draganom Nikolićem u glavnoj ulozi u filmu Nacionalna klasa. Saga o automobilskom asu nacionalne klase Flojdu doživeo je status jugoslovenskog i srpskog filmskog klasika. Mangupluk momka iz beogradskog predgrađa mogao je tako da dočara samo Dragan Nikolić, koji je tu mangupsku crtu maestralno nosio kako na filmu tako i u životu, a njegova drama na razmeđi mladosti i zrelog doba drama je svakog momka od 27 godina.

Drugog dana odnosno u subotu sa početkom u isto vreme prikazaćemo ostvarenje Milane Dravić u filmu „Nije lako sa muškarcima“. Komedija za koja može da se tumači i isčitava feministički jer glavnu ulogu tumači: zaposlena, razvedena, samohrana majka tri ćerke koja sama zarađuje za život, gradi karijeru, brine se o deci, ali ugađa i sebi, svojim potrebama i željama. Gordana tumači lik trezvene, jake i emancipovane žene i u njenom karakteru nije vidljiva sentimentalnost, neuravnoteženost i ostala stereotipizacija „ženskih osobina”. Milena je uspela da i pored „obaveznog” seksizma i šovinizma koji je obilovao domaćim filmom, odbrani svoje likove, dajući im specifičnu važnost i snagu izraza.

U svet filma i retrospektivu na tu epohu uvešće nas Marko Novaković, filmski i pozorišni reditelj (RTS) koji će sa nama podeliti anegdote o glumcima i njihovom umetničkom stvaralaštvu.

U okviru bioskopa na otvorenom ovog leta smo se već podestili na poznate Vračarce i Vračarke koje su obeležile srpski i jugoslovensku kinematografiju kao što su Velimir Bata Živojinović, Zoran Radmilović, Petar Kralj, Slobodan Cica Perović, Sofija Soja Jovanović i mnogi drugi.

Cilj kulturološkog projekta ”Vikend Vračarskog filma” koji je pripremio Centar za kulturu ‘’Božidarac’’ je pozitivna afirmacija na kulturno i umetničko nasleđe kao i otvaranje mogućnosti za rađanje novih ideja i inspiracija iz ovog perioda. Projekat je podržan od strane osnivača ustanove gradske opštine Vračar. Ulaz je besplatan na sve programske celine.

Očekujemo vas u petak i subotu uveče, u Letnjem bioskopu Božidarac!

DOBRO DOŠLI!

The event is finished.

Date

23. - 24. avg. 2019.
Expired!

Time

20:30

Cost

Ulaz je besplatan

Location

Park vojvode Petra Bojovića
Krunska bb, Beograd

Organizer

Centar za obrazovanje i kulturu "Božidarac"
Website
https://bozidarac.rs/

Pristupite našoj Viber zajednici “Kulturna dešavanja u Srbiji” skeniranjem QR koda