ulična umetnost

Drugi Vikend ulične umetnosti na Vračaru

U okviru drugog vikenda ulične umetnosti na Vračaru od 2. do 4. oktobra, održaće se različite street art aktivnosti – od radionica za seniore do predavanja na otvorenom.

Drugi Vikend ulične umetnosti na Vračaru će se održati od 2. do 4. oktobra u Božidaracu sa ciljem da približi uličnu umetnost, široj javnosti kroz seriju radionica, izložbi, šetnji na otvorenom i predavanja.

Direktor Božidarac, Vladimir Kljajić, je povodom Vikenda ulične umetnosti izjavio: ‘’Veliko nam je zadovoljstvo da se poziconiramo kao ubrani kulturni centar koji seniore uključuje i u oblastima koje se nežno ne povezuju sa njima. Intresovanje postoji što govori činjenica da su se tokom leta u pilot akciji oslikavanja zidova naši sugrađani preko 60 godina u izuzetnom broju odazvali i shodno tome tokom vikenda će se održati i druga po redu street art radionica za seniore, koju će voditi umetnik Petar Popović Piros. Seniori će imati priliku ne samo da saznaju više o uličnoj umetnosti već i da stvore svoja umetnička dela, a mogu se prijaviti na sajtu bozidarac.rs .


Predavanje na otvorenom o uličnoj umetnosti uz šetnju po Vračaru će voditi istoričarka umetnosti Ljiljana Radošević iz organizacije Street Art Walks Belgrade, Na predavanju će se otkriti bogatsvo ulične umetnosti na ulicama Vračara.

U okviru vikenda ulične umetnosti će se održati i prezentacija jednog od najvećih street art festivala u Evropi, Calle Libre iz Beča. Predstavnica festivala, Marina Bartolleti će sa publikom podeliti razvojni put ovog uspešnog festivala, iskustva i izazove sa kojima su se suočavali. Predavanje će pratiti i izložba fotografija zidova koji su oslikani u okviru festivala.

Cilj Vikenda ulične umetnosti je dobijanja dugoročnog razumevanja i podrške lokalne zajednice: kroz oslikavanje fasada zgrada u saradnji sa stambenim zajednicama, čuvanje postojećih murala, interesovanje da se odlazi na izložbe i festivale koji su vezani za uličnu umetnost, fotografisanje i dokumentovanje ulične umetnosti i deljenje stečenih znanja sa prijateljima, komšijama, kolegama, porodicom – što je najvažniji i najiskreniji način da se ova umetnost zaštiti i sačuva kao kulturno nasleđe.

Vikend ulične umetnosti organizuje Božidarac i Street Art Belgrade (Udruženje građana uz podršku Austrijskog kulturnog foruma, ambasade Austrije i Ministarstva za kulturu i informisanje. Vikend je i deo zvaničnog programa u okviru Dana evropske baštine na Vračaru.

[foto: Božidarac]

The event is finished.

Date

02. - 04. okt. 2020.
Expired!

Location

Centar za obrazovanje i kulturu "Božidarac"
Radoslava Grujića 3, Beograd

Pristupite našoj Viber zajednici “Kulturna dešavanja u Srbiji” skeniranjem QR koda