bronza

Dragan Mileusnić (1943-2019): Izložba skulptura „BRONZA“

Izložba skulptura „Bronza“ nedavno preminulog vajara Dragana Mileusnića (1943-2019) biće otvorena u četvrtak 11. juna 2020. g sa početkom u 19:00 časova u Galeriji `73.

O Mileusnićevom dugogodišnjem stvaralačkom opusu, Đorđe Kadijević-istoričar  umetnosti i autor teksta za katalog, između ostalog je istakao: „Njegova formula je vrlo jednostavna, u istinu najskromnija što može biti. Po stavu koji je imao i po načinu kako je govorio o onome šta radi, mogla bi se sročiti sentencija: „Umetnost za mene, to sam ja.“ To zvuči vrlo pretenciozno a zapravo je izraz najdublje skromnosti. Ako hoću da ga lociram, kao istoričar umetnosti onda bih rekao da je on u stvari poslednji izdanak našeg poznog modernizma. Nije u stanje usplahirenosti koje je obuzimao mnoge duhove čak i ozbiljnih stvaralaca koji su bili njegovi savremenici. Ali njegov mir nikako ne treba shvatiti kao ravnodušnost. On je imao jedan ritam izlaganja, otprilike svake pete godine pravio po jednu izložbu a za pet godina apstinencije on je pripremao sledeću pojavu pred javnošću. Radio je pomno, držeći se svog autentičnog stvaralačkog nagona“.


Dragan Mileusnić (1943-2019) rođen je 1943. godine u Beogradu. Završio je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu, 1966. godine, u klasi profesora Miše Popovića. Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.  Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja, od kojih je najznačajnija Politikina nagrada  za veliko dostignuće u likovnoj umetnosti 1995. godine. Autor je više skulptura realizovanih u javnom prostoru.

Izložba će trajati do 7. jula 2020. g.

The event is finished.

Date

11. jun. 2020. - 07. jul. 2020.
Expired!

Time

19:00

Location

Galerija '73
Požeška 83a, Beograd

Pristupite našoj Viber zajednici “Kulturna dešavanja u Srbiji” skeniranjem QR koda