foto Marija Konjikusic

DOBRE NAVIKE – Šetnja kroz savremenu umetnost Beograda

U galeriji Remont u toku je izložba radova pet izuzetnih umetnika mlađe generacije koji su ušli u uži izbor za Nagradu “Dimitrije Bašičević Mangelos” i u subotu ćemo imati priliku da se družimo i razgovaramo sa nekima od njih. Posle toga se selimo u specifičan izlagački prostor na Studentskom trgu – “X vitamin” na izložbu fotografija “Kultivacija, komodifikacija” gde ćemo sa autorom Srđanom Veljovićem, između ostalog, dotaći temu različitih pristupa mediju fotografije. Za kraj smo ostavili još jednu grupnu izložbu mladih stvaralaca – “Obećavam da neću odustati od bavljenja umetnošću” koji su ujedno i finalisti Nagrade Goethe – Instituta za studente umetničkih fakulteta koja će ove godine biti dodeljena prvi put.

Projekat Dobre navike posvećen je svim ljubiteljima savremene umetnosti i drugim zainteresovanim građanima koji imaju potrebu i želju da poboljšaju svoj kvalitet života i da se na kreativan način upoznaju sa savremenim kretanjima u vizuelnoj umetnosti. Želja nam je da na ovaj način građanima, na stručan i jednostavan način, približimo savremenu umetničku praksu. Dobre navike realizuju se u saradnji sa Goethe institutom u Beogradu. 

Šetnje započinju predstavljanjem tekuće izložbe u Remont galeriji, a zatim slede posete izabranim izložbama gde goste dočekuje domaćin prostora (umetnik, kustos).

Za svaku šetnju, ali i za individualne posete, pripremljen je štampani letak sa više informacija o izabranim izložbama i preporukama za posetu.

Program:

11.00

Remont nezavisna umetnička asocijacija

Maršala Birjuzova 7, www.remont.net

Izložba finalista Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos“

Nina Galić, Jelena Pantelić, Katarina Petrović, Darko Vukić, Julija Zaharijević

Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos ustanovljene 2002. godine kao deo regionalnog projekta Young Visual Artists Awards (YVAA). Nagrada nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne prakse sa prostora bivše Jugoslavije. U saradnji sa Residency Unlimited (Njujork) i uz podršku Trust for Mutual Understanding (Njujork), Nagrada se organizuje i dodeljuje godišnje, pojedincu ili pojedinki, u vidu studijskog rezidencijalnog boravka u Njujorku, u trajanju od 8 nedelja. Svake godine žiri bira do pet finalista i finaliskinja, a ovogodišnja laureatkinja je Katarina Petrović čija se umetnička istraživanja kreću u hibridnom spoju umetnosti i nauke.

  • Katarina Petrović (1986, Niš)
  • Nina Galić (1987, Kraljevo)
  • Jelena Pantelić (1992, Beograd)
  • Darko Vukić (1992, Ivanjica)
  • Julija Zaharijević (1991, Beograd)

Kroz izložbu vode: Miroslav Karić i finalisti

Izložba je otvorena: 05. 07 – 28. 07. 2019.

12.00

X Vitamin

Studentski trg 11, www.xvitamin.org

Kultivacija, komodifikacija

Srđan Veljović

Izložene fotografije su deo iscrpnog istraživanja pejsaža u okolini mesta Ečka u južnom Banatu. Seriju fotografija Veljović je izveo minuciozno metodično sa namerom da kroz slike “prirode” istakne i tematizuje procese kultivacije i komodifikacije. Koristeći različite kamere i različite filmove za beleženje istih prizora, autor je postigao disperziju samog motiva čime je u svesti posmatrača doveo u pitanje istinitost/dokumentarnost fotografskih slika i ukazao na dublja čitanja pejsaža. “Veljović uspeva da na sebi svojstven način, vrlo diskretno i suptilno, rasloji i takoreći ‘razdeviči’ sliku romantične predstave o nepatvorenoj nevinosti prirode kao idealizovanom kontrapunktu istorijskog realiteta sveta u kome egzistiramo”. 

Srđan Veljović (1968.) fotograf i kulturni radnik. Završio Elektrotehnički fakultet. Član ULUS. Bavi se problemom identiteta i njegovog uspostavljanja kao polja konstituisanog izvana, istražujući mesta prestupa granica koje ga definišu. Izlagao više puta grupno i samostalno u Srbiji, Makedoniji, Hrvatskoj, Bosni, Sloveniji, Rumuniji, Albaniji, Austriji, Nemačkoj.

Kroz izložbu vodi: Srđan Veljović

Izložba je otvorena: 06. 06 – 28. 06. 2019.

13.00

Galerija Menjačnica – Goethe Institut

Knez Mihailova 50, www.goethe.de/ins/cs/sr/index.html

Obećavam da neću odustati od bavljenja umetnošću!

Finalisti Nagrade Goethe-Instituta u Beogradu za studentski rad u oblasti vizuelnih umetnosti

Izložba predstavlja radove sa završne izložbe Fakulteta likovnih umetnosti u selekciji kustosa Stevana Vukovića. Odabrani mladi autori ujedno su i finalisti Nagrade Goethe – Instituta za studente umetničkih fakulteta koja će ove godine biti dodeljena prvi put. Neposredni cilj nagrade je podsticanje autorskog pristupa kod studenata umetničkih akademija, istraživanja u polju umetnosti i propitivanja ustaljenih paradigmi umetničkog rada.

Aleksandar Firez, Aleksandar Rakezić, Aleksandra Saša Jeremić, Ena Jevtić, Jelena Mirković, Katarina Djordjević, Katarina Jovanovic Alfa, Lazar Njegomirović, Luka Cvetkovic, Milica Bilanović, Nebojša Hikaru, Jamasaki Vukelić, Tamara Marković, Tijana Petrović, Zorana Milićević.

Kroz izložbu vodi: Selman Trtovac i finalisti

Izložba je otvorena: 05. 07 – 31. 08. 2019.

Pridružite nam se!

Program je besplatan i peporučujemo da se zbog ograničenosti grupa prijavite za šetnju do petka, 12.07. u 17h na
E -mail: remont@remont.net
Tel.: +381 11 32 23 406

The event is finished.

Date

13. jul. 2019.
Expired!

Time

11:00 - 14:00

Cost

Ulaz je slobodan

Location

Galerija "Remont"
Maršala Birjuzova 7, Beograd

Pristupite našoj Viber zajednici “Kulturna dešavanja u Srbiji” skeniranjem QR koda