Digital Prayer

Digital Prayer – samostalna izložba Kristine Tice

Galerija Remont prekinutu izlagačku sezonu nastavlja izložbom “Digital Prayer” Kristine Tice, mlade umetnice master studija Digitalnih umetnosti na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu, kojoj je ovo drugi samostalni izlagački projekat.

Otvaranje izložbe je u ponedeljak, 15. juna u 19h.

Izložba Digital Prayer deo je istoimenog jednogodišnjeg projekta koji se bazira na istraživanju tehnologije veštačke inteligencije i predstavlja svojevrsan presek njegovog razvoja. Umetnica se vodi Grojsovom tezom da je digitalna slika vidljiva ikona nevidiljivog Boga i da funkcioniše upravo kao vizantijska ikona – kao vidljiva reprezentacija nevidiljviih digitalnih podataka. U tom kontekstu, Tica veštačku inteligenciju sagledava kao sredstvo vizualizacije koda i informatičkih podataka u pozadini, putem kojih se stvaraju nove slike. Pomoću kompjuterskog programa i baze podataka sa oko 4000 digitalnih reprodukcija pravoslavnih ikona, računar rekonstruiše elemente kanonske likovnosti vizuelnog jezika ikone prateći gemoetrijski i matematički raspored likovnih elemenata. Praveći paralelu između ikone i veštačke inteligencije kao prozora ka nematerijalnom, projektivnom, duhovnom, umetnica nas suočava sa digitalnim slikama koje nastaju putem statističkih operacija bliskih veštačkoj inteligenciji. 


„Naše potrebe, odgovori na naša pitanja, moralni kodovi i uticaji danas se čuvaju unutar virtuelnog, pre nego duhovnog prostora. Putem usmeravanja algoritamskih procesa prema generisanju jezika ikone, dva vizuelna interfejsa se ukrštaju- virtuelni svet digitalne slike i tradicionalne, ručno rađene pravoslavne ikone.“ (K. Tica)

Priredile: Jelena Stević i Aleksandra Mikić


Kristina Tica rođena je 1995. godine. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Učesnica je nekoliko studijskih programa u okviru Central Saint Martins, UAL i Slade School of Fine Art, UCL. Izlagala je na brojnim grupnim izložbama u zemlji insotranstvu i do sada je realizovala jedan samostalni izlagački projekat. Umetničke projekte realizuje u domenima slikarstva, video umetnosti, ambijentalne instalacije i generativne novomedijske umetnosti. Trenutno živi i radi u Beogradu.


U sklopu izložbe biće predstavljena i audio instalacija autorke Marije Šumarac.

Saradnici na izložbi:
Miloš Trifunović/ programer, razvoj softvera
Marija Šumarac/ kompozicija, audio instalacija

Realizacija projekta je podržana od strane Centra za promociju nauke u okviru European ARTificial Intelligence Lab projekta uz tehničku podršku Fakulteta za medije i komunikacije.

Saradnici na projektu:
Miloš Trifunović/ programer, razvoj softvera
Marija Šumarac/ kompozicija, audio instalacija
Miloš Milovanović/ naučni mentor
Uroš Krčadinac/ FMK
Jacques Laroche/ FMK

The event is finished.

Date

15. jun. 2020. - 03. jul. 2020.
Expired!

Time

19:00

Location

Galerija "Remont"
Maršala Birjuzova 7, Beograd

Pristupite našoj Viber zajednici “Kulturna dešavanja u Srbiji” skeniranjem QR koda