foto: Nataša Komatina

Dani evropske baštine u Galeriji 73 – izložba Tren autorke Nataše Komatine

U okviru manifestacije «Dani evropske baštine» u Galeriji `73, u četvrtak 23. septembra 2021. g.  u 19:00 časova biće priređena izložba fotografija «TREN/Čukaričke rajske obale» autorke Nataše Komatine. 

Ovo je sedamnaesta godina za redom da Galerija `73 obeležava manifestaciju Dani evropske baštine. Tema ovogodišnje manifestacije je „Nasleđe za sve“, a tim povodom u Galeriji `73 biće priređena izložba fotografija «Tren» autorke Nataše Komatine, koja je posvećena najlepšim mestima Čukarice, sa posebnim osvrtom na predivne rečne  obale i pejzaže Čukarice, jedne od najvećih beogradskih opština. 


Istoričarka umetnosti Aleksandra Lalić, autorka teksta za katalog izložbe, nazvala je Komatinin «tren» kao precizan jednopotezni rez kojim ona izoluje stvarnost, dok nas istovremeno  opskrbljuje činjenicama i lirskim kadriranjem smiruje njihovu uznemirujuću očiglednost.

«Na prvi pogled autorki lako uspeva da bude neprimetna u ulozi posrednika prizora, u korist njegove realnosti, s obzirom da su izabrani motivi prevashodno detalji pejzaža, predmeti, flora i fauna čukaričkih obala. Međutim, estetska okupiranost fotografija, govori o njenom minimalističkom senzibilitetu, a čikajući ga povremeno, uvođenjem ljudskih figura u akciji, ona i dalje kontroliše posmatračev fokus na momenat predela i uslova u kojima je.  A čovek je taj uslov i ta okolnost. On se na Komatininim fotografijama retko pojavljuje. Ako se i desi, on je usput, vodi svoj život, gleda svoja posla. Toliko ih gleda i toliko ih ima, da mora neprestano da se osvrće nazad i da seže u napred. I letimično brlja u tom svom životu i svojim poslovima. A brljanje ostavlja fleke naokolo. Okolo je priroda. . .»

Izložbu će pratiti multimedijalni program gde će prisutni imati priliku da  putem video prezentacije upoznaju čukaričke rajske obale kao i bogat biljni i životinjski svet. Namera ovakvog tipa izložbi je afirmacija svih turističkih potencijala ovog dela prestonice.

Za slepe i slabovide osobe biće obezbeđen  program-vodič na Brajevom pismu. 

Izložba će biti realizovana u skladu sa merama prevencije i zvaničnim preporukama zbog pandemije korona virusa. Nošenje maski je obavezno.

Izložba će trajati do 5. oktobra 2021. g

The event is finished.

Date

23. sep. 2021. - 05. okt. 2021.
Expired!

Time

otvaranje
19:00

Location

Galerija '73
Požeška 83a, Beograd

Pristupite našoj Viber zajednici “Kulturna dešavanja u Srbiji” skeniranjem QR koda