festival tradicije i kulture naslovna

Dani evropske baštine 2020- Festival tradicije i kulture u Galeriji `73

U okviru manifestacije «Dani evropske baštine» u Galeriji `73, u četvrtak 17. septembra 2020. g.  u 19:00 časova biće priređena dokumentaristička izložba autora Milivoja Miše Rupića, pod nazivom «Stari zanati – znanje, veština i tradicija».


Ovo je šesnaesta godina za redom da Galerija `73 obeležava manifestaciju Dani evropske baštine. Tema ovogodišnje manifestacije je „Nasleđe i obrazovanje – Znanje za budućnost“, a tim povodom u Galeriji `73 biće priređena dokumentaristička izložba koja se bavi temom starih zanata.

U prethodnim vremenima srpski narod je zahvaljujući mnogim zanatima i zanatlijama definisao svoj život u lokalnim zajednicama, a majstori- zanatlije ostvarivali  solidan prihod za sebe i svoju porodicu.Stari zanati su nekada određivali način života i rada, mnoge porodice su postajale prepoznatljive i cenjene u svojim lokalnim sredinama. Zanati su određivali karakter tih zajednica i taj glas bi se nadaleko čuo. Zanat se prenosio s kolena na koleno pa tako mnoge današnje zanatlije, iz poštovanja prema porodičnoj tradiciji, nastoje da se duh zanatstva ne ugasi. Oni predstavljaju čuvare tradicije rada i života na ovim prostorima. Očuvanje njihovih veština predstavlja nematerijalno blago i kulturnu baštinu Republike Srbije.

Tokom trajanja izložbe biće organizovano stručno vođenje kroz izložbu na temu istorije starih zanata putem digitalne platforme. Izložbenu postavku pratiće tradicionalna srpska muzika.

Za slepe i slabovide osobe biće obezbeđen  program-vodič na Brajevom pismu.

Izložba će biti realizovana u skladu sa merama prevencije i zvaničnim preporukama zbog pandemije korona virusa. Nošenje maski je obavezno.

Izložba će trajati do 29. septembra 2020. g.

The event is finished.

Date

17. - 29. sep. 2020.
Expired!

Time

(otvaranje)
19:00

Location

Galerija '73
Požeška 83a, Beograd

Pristupite našoj Viber zajednici “Kulturna dešavanja u Srbiji” skeniranjem QR koda