bGd | KONCERT Pavle Filipović, gitara

Program:

Domenico Scarlatti – Sonate

  • K. 380
  • K. 208
  • K. 11

Joaquin Rodrigo – Un tiempo fue italica famosa

Luigi Legnani – Fantasia op. 19

William Walton – Five Bagatelles

  • Allegro assai
  • Lento sognando
  • Alla Cubana
  • Lento
  • Presto con slancio

Francisco Tarrega – Gran Jota

 


 

Biografija izvođača:

Pavle Filipović rođen je 02.02.1995.godine u Beogradu. Gitaru je počeo da svira u 9-oj godini. Završio je osnovnu i srednju MŠ „Josip Slavenski“ u Beogradu, gitaru u klasi profesora Dejana Brkića i lautu u klasi profesora Darka Karajića.

Diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu kao najbolji student poliinstrumentalnog odseka u klasi profesora Darka Karajića sa prosečnom ocenom 10 iz glavnog predmeta i ukupnom prosečnom ocenom 9,73 u celom toku studija. Godinu dana kasnije u klasi profesora Darka Karajića završava i master akademske studije na Fakultetu muzičke umetnosti sa ocenom 10 na završnom radu iz glavnog predmeta.

U toku školovanja bio je stipendista Republičke fondacije za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka i Sekretarijata za obrazovanje Gradske uprave grada Beograda.

Osvajao je prve nagrade na mnogim tamičenjima u Srbiji, od kojih su najznačajnije:

– 1. nagrade na Republičkim takmičenjima (2006., 2008., 2010., 2012. i 2014. kao solista, a 2010. i 2012. kao član dua „Unico“ )

– 1. nagrade na Festivalu muzičkih škola Srbije (2009. kao solista i 2010. godine kao član dua „Unico“)

– 1. nagrada na takmičenju gitarista „Memorijal Miloš Đorđević“ 2012. u Požarevcu.

Među zapaženijim nagradama koje je osvojio na međunarodnim takmičenjima su:

– 1. nagrada na Sarajevo International Guitar festivalu 2012.

– 1. nagrada na International Festival of Classical Guitar Sinaia 2012 – Rumunija

2. nagrada na International Competition Forum Gitarre Wien 2012 – Austrija

– 2. nagrada na 11. Anna Amalia Competition for Young Guitarists 2013 u Vajmaru – Nemačka

– 3. nagrada na XV Guitar Art Festivalu 2014 u Beogradu – Srbija u solo kategoriji i 1. nagrada u kategoriji duo gitara

– 1. nagrada na XXII Guitar Art Festivalu 2021 u Beogradu – Srbija

– 2. nagrada (1. nagrada nije dodeljena) na 23. International Guitar Festival Rust ‘Alirio Diaz’ 2021 – Austrija

– 1. nagrada na Internationales Gitarrenfestival Tübingen 2023. Nemačka

Godine 2018. ulazi u finale 48. Međunarodnog takmičenja Muzičke omladine Beograda (Jeunesses Musicales International – JMI) gde izvodi Rodrigov „Concerto de Aranjuez“ sa Simfonijskim orkestrom RTS-a pod dirigentskom palicom Bojana Suđića.

Na XXIII Guitar Art Festivalu u Beogradu, učestvovao je u premijeri novokomponovanog dela za gitaru – seksteta Jaime Zenamona „From Balkans with love”, Op. 190. Nastupio je na sceni Narodnog pozorišta zajedno sa Dmitri Illarionovim, Juliom Trintschuk, Slobodanom Milivojevićem, Albertom Mesirca i Petrom Čulićem.

Pohađao je majstorske radionice kod mnogih priznatih profesora među kojima su:

Hubert Käppel, Eliot Fisk, Gabriel Bianco, Marco Tamayo, Zoran Dukić, Jorge Caballero, Jose Luis Martinez, Dimitri Illarionov, Pavel Steidl, Dušan Bogdanović, Oscar Ghiglia, Roberto Fabbri, Edin Karamazov, Denis Azabagić, Srdjan Tošić, Goran Krivokapić, Xuefei Yang, Roman Viazovskiy, Thomas Offermann, Costas Cotsiolis, Judicaël Perroy, Lorenzo Micheli.

Osim nastupa na takmičenjima, imao je mnogobrojne koncerte u Srbiji i inostranstvu. Nastupao je u svim značajnijim salama u Beogradu i Novom Sadu: u velikoj sali Kolarčeve zadužbine (na koncertu najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu), velikoj sali SKC-a, sali Gvarnerijusa, gde je nakon veoma uspešnog resitala pozvan da održi još jedan koncert, sali Skupštine grada Beograda, sali Rektorata Univerziteta u Beogradu, Etnografskom i Narodnom muzeju u Beogradu, Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu, Gradskoj kući u Novom Sadu, na Tribini mladih Kulturnog centra u Novom Sadu.

Održao je solističke resitale na nekoliko međunarodnih festivala: Guitar Art Festivalu u Beogradu, Vojvođanskom festivalu gitare u Novom Sadu, Tuzla Guitar Week-u, Anna Amalia u Vajmaru, Hamburger Gitarrenforumu i Internationales Gitarrenfestivalu u Tibingenu.

 

Date

08. feb. 2024.
Expired!

Time

19:00 - 20:15

Location

Italijanski institut za kulturu
Kneza Miloša 56, Beograd
Website
https://iicbelgrado.esteri.it/iic_belgrado/sr/

Pristupite našoj Viber zajednici “Kulturna dešavanja u Srbiji” skeniranjem QR koda