bGd KONCERT | Momčilo Aleksandrić, gitara

Program:

  • Momčilo Aleksandrić (1991-): Ikonoglasja (2021)
  • Frančesko Kanova da Milano (1497-1543): Fantazija
  • Frančesko Kanova da Milano (1497-1543):  Ričerkar
  • Momčilo Aleksandrić (1991-): Supernova Ikonoklast (2021)
  • Johan Sebastian Bah (1685-1750): Andante BWV 1003
  • Isak Albeniz (1860-1909): Asturias
  • Agustin Barios Mangore (1885-1944): Milostinja za ljubav Božiju
  • Fernando Sor (1778-1839): Molitva (iz Fantazije op. 52)

O koncertnom projektu „Ikonoglasja“ / „Prayers“:

Osnovna zamisao je da svoje prve gitarske svite na smislen način povežem sa delima drugih kompozitora koja su prijemčiva široj publici. Svita „Ikonoglasja“ je u potpunosti zasnovana na melodijama iz Pravoslavnog Osmoglasnika, dok svita „Supernova Ikonoglast“ predstavlja neku vrstu antiteze kroz naučno-mehaničko tretiranje jedne teme od tri tona (F-A-G). Dela drugih kompozitora se u manjoj ili većoj meri oslanjaju na temu duhovnosti.

Biografija izvođača:

Momčilo Aleksandrić (1991) je srpski gitarista i kompozitor. Gitarsko obrazovanje započinje u klasi profesora Dragana Nikolića u Muzičkoj školi Živorad Grbić u Valjevu, srednju muzičku školu Vatroslav Lisinski u Beogradu završava u klasi profesora Aleksandra Hadži-Đorđevića, osnovne i master studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Srđana Tošića, a doktorat iz gitare na Univerzitetu u Minesoti (SAD) u klasi profesorke Maje Radovanlije. Na FMU paralelno završava i master iz kamerne muzike u klasi profesorke Tee Dimitrijević.

U 2018. godini pobeđuje na Hong Kong Altamira Međunarodnom gitarskom takmičenju. U istoj godini beleži još tri uspeha – treću nagradu na Majami međunarodnom takmičenju gitare kao solista, kao i prvu nagradu na Southern međunarodnom takmičenju gitarskih ansambala u Južnoj Karolini i treću nagradu na takmičenju gitarskih ansambala Međunarodne konvencije Gitarske Fondacije Amerike (Kentaki, USA) svirajući u duu sa Filipom Živanovićem. Ova uspešna takmičarska godina usledila je posle jedne decenije pauze od ozbiljnijeg bavljenja međunarodnim takmičenjima nakon osvajanja laureata na Republičkom takmičenju i prve nagrade na Međunarodnom Gitar Art festivalu u Beogradu (2008).

U periodu od nepune dve godine (2018/19) predstavio se kao solista i predavač širom sveta na mnogobrojnim događajima među kojima se izdvajaju Gitarska konferencija Univerziteta u Melburnu (Australija), Tajland Internacionalni festival gitare u Bankoku, Koncertna sezona Nacionalnog univerziteta u Herediji (Kostarika), ŠenŽen Fuge internacionalna nedelja gitare, Hong Kong Istraživačka gitarska konferencija, ŽenĐiang Internacionalni festival gitare, Hong Kong Altamira Internacionalni gitarski simpozijum (Kina), i Majami Internacionalni gitarski festival (SAD).

Njegov istraživački rad o Ljobetovim Varijacijama na Sorovu temu objavljen je u Soundboard magazinu Gitarske Fondacije Amerike (2019). Održao je zapažena predavanja svojih istraživanja o delima Bendžamina Britna, Lea Brauera, Migela Ljobeta, i Fernanda Sora. U svojoj doktorskoj tezi iz 2021. godine se bavi prožimanjem žanrova i upotrebom inovativnih tehnika u delima Fernanda Sora sa značajnijim osvrtom na kompozicije u kojima se 6. žica preštimava na ton F. U junu 2023. godine, na Međunarodnoj konvenciji Gitarske fondacije Amerike u Njujorku predstavio je svoje istraživanje o upotrebi dijatonskih heksakorada za komponovanje muzike za gitaru i ansamble. Od 2023. godine, njegov Priručnik za koledž nastavu gitare se koristi na Univerzitetu u Minesoti (SAD).

Od 2015. godine je aktivan na polju organizovanja i promocije muzičkih događaja u oba grada u kojima provodi duži niz godina. Kao suosnivač Beogradskog gitarskog društva, doprinosi organizaciji više koncertnih sezona i snimanju video materijala. Kao suosnivač i predsednik Koalicije klasične gitare (Mineapolis, SAD), aktivno učestvuje u organizaciji koncerata i radionica priznatih gitarista među kojima su Mark Ribo, Anielo Deziderio, Griša Goriačev, Miroslav Tadić, Havier Kontreras, Rene Izgierdo, Dušan Bogdanović, Kupinski duo, Žeremi Žuv, i mnogi drugi.

U 2021. godini pravi zaokret u svom profesionalnom životu i posvećuje se stvaranju nove muzike za gitaru i ansamble sa gitarom. Osnovna inspiracija mu je kulturno nasleđe Balkana. Svira na double top Altamira N3 gitari koju je konstruisao kineski graditelj Hanson Jao.

Date

11. jan. 2024.
Expired!

Time

19:00 - 20:00

Location

Italijanski institut za kulturu
Kneza Miloša 56, Beograd
Website
https://iicbelgrado.esteri.it/iic_belgrado/sr/

Pristupite našoj Viber zajednici “Kulturna dešavanja u Srbiji” skeniranjem QR koda